18/3/10

Amèrica Llatina i el Carib, una regió de pau: Fora les Bases Militars Estrangeres

Declaració de les organitzacions populars i xarxes de moviments socials davant el recent increment de l'agressivitat de l'imperialisme contra els moviments populars i processos de canvi a l'Amèrica Llatina, amb el suport als cops d'Estat de l'oligarquia com el d'Hondures, un augment de les bases militars estrangeres a Colòmbia i els plans per estendre-les a Panamà i Perú, la invasió militar amb el pretext del terratrèmol d'Haití, l'increment i intensificació de les polítiques de desestabilització i amenaça a Veneçuela, Bolívia i Paraguai, i la creixent agressivitat i hostilitat contra Cuba.


Declaració de la campanya contra bases militars estrangeres


Amèrica Llatina i el Carib, una regió de pau - Fora les Bases Militars Estrangeres


Reunits a Porto Alegre, Brasil, en el marc dels esdeveniments celebrats durant el 10º aniversari del Fòrum Social Mundial, enfront d'una nova escalada agressiva de l'imperialisme, nosaltres els moviments socials i populars, xarxes, organitzacions, de les més diverses latituds, ens trobem novament al capdavant d'una campanya com la que realitzem contra l'ALCA, per a dir que Amèrica Llatina és una regió de pau, per a dir fora les bases militars estrangeres!


Amèrica Llatina, viu un procés de canvi fa més d'una dècada. Hi ha una creixent lluita per la seva sobirania, pels drets i el benestar del seu poble. Al mateix temps, l'imperialisme nord-americà i els seus aliats augmenten les amenaces contra el poble i emprenen una reacció conservadora als canvis polítics que estan en marxa.


En aquest context, hem vist:


- Multiplicació de les bases militars amb la creació de set bases militars en territori colombià, i la signatura de tractats amb Panamà per a la instal·lació de 11 bases militars en aquest país.


- Invasió militar en nom d'ajuda humanitària després de la catàstrofe ocorreguda a Haití;


- La reactivació de la IV Flota de la marina de guerra dels Estats Units, armada amb artefactes nuclears dissenyats per a navegar en les riques aigües oceàniques i els rius d'Amèrica del Sud i el Carib.


- Iniciatives de cop d'Estat, com va ocórrer a Hondures, amb el suport logístic de la base militar d'EUA a Palmerola.


- Els plans per a desestabilitzar a països com Paraguai, Bolívia i Veneçuela.


- La recrudescència de les hostilitats i el manteniment del bloqueig contra Cuba.


- Criminalització de la lluita social;


L'expansió de la presència militar d'EUA en la regió cerca, a més d'intimidar els processos polítics de transformació en la regió, posicionar la seva força militar en àrees estratègiques de gran riquesa natural, com la biodiversitat de la regió *amazónica i el petroli que es troben en aigües profundes de l'Atlàntic Sud. Es tracta d'un atac real contra la pau, la seguretat i la sobirania de tots els països de la regió.


A diferència del que difonen els cercles de poder i les forces conservadores, el món no s'ha convertit en un lloc pacífic, ni segur, ni tampoc estable. Planegen sobre la humanitat greus amenaces que posen en escac la pau mundial, la seguretat internacional, la democràcia, la justícia social i la sobirania dels pobles i les nacions.


A l'Àsia Central, els Estats Units i els seus aliats de l'OTAN augmenten les forces militars, intensifiquen l'ocupació i la guerra, que inclou els bombardejos i les accions de terra arrasada contra la població civil. L'Iraq contínua en flames, transformat en un prototip del nou tipus de colonialisme militaritzat, inaugurat en l'era Bush i continuat pel govern de Barak Obama.


En l'ocupada Palestina el poble, màrtir del seu territori ocupat per Israel, és víctima d'un genocidi que ocorre amb el consentiment i la tolerància de les potències nord-americanes i europees.


Quan s'ataca el dret internacional, la militarització arriba a cotes sense precedents. Les despeses militars augmenten, es multipliquen les armes nuclears, els Estats Units generen nous plans de defensa anti-míssils, l'OTAN ratifica el seu caràcter agressiu, creix la presència naval dels països imperialistes en l'Oceà Índic, mentre que Àfrica es torna encara més vulnerable amb la creació de l'AFRICOM, el comandament militar dels Estats Units per al continent. Una vasta xarxa de bases militars s'estén per tot el planeta.


Tot aquest poder no és una necessitat del món, però ho és del sistema econòmic que l'imperi imposa al món. Els objectius són els quals sempre van moure al sistema imperialista - el control dels recursos econòmics, de les riqueses nacionals, el domini dels mercats i la lluita contra les transformacions social.


La creixent militarització expressada en les més de 800 bases militars nord-americans al voltant del món, formen part de l'estratègia econòmica i política de l'imperialisme de sortida davant la crisi, per a preservar el seu model econòmic, per a romandre com potència hegemònica en el món, valent-se, si necessari, de l'ús de la força per a garantir aquests objectius.


Les nostres organitzacions socials condemnen enèrgicament l'escalada del militarisme. Tenim profundes conviccions democràtiques, solidàries i de defensa de la pau. Els pobles prenen consciència que la pau, en oposició a la militarització i les guerres imperialistes, no només és un valor a defensar apassionadament, com un mitjà indispensable per a assegurar la supervivència i el desenvolupament de la humanitat amb justícia social, democràcia, drets universals, distribució de la renda i la riquesa i la sobirania nacional.


Reiterem en aquest moment que Haití no necessita de la intervenció militar, i si que sigui respectada la seva sobirania, vam instar a tots els països a realitzar una cooperació solidària, amb metges, professors al servei del poble haitià.


Com patriotes llatinoamericans i compromesos amb la solidaritat entre els pobles volem donar la nostra contribució a l'assoliment d'aquests nobles objectius per a fer d'Amèrica un territori lliure de bases militars estrangeres.


Amèrica Llatina i el Carib una regió de pau!Fora les bases estrangeres!


Organitzacions i xarxes internacionals:


Consell Mundial per la Pau - CMP
Alianza Social Continental - ASC
Vía Campesina - CLOC
Encuentro Sindical Nuestra América
Marxa Mundial de Dones - MMD
Jubileu Sud - Amériques
Compa
FDIM
OCLAE
OSPAAALOrganizacions nacionals:Mopassol - Argentina
Cebrapaz - Brasil
MST – Brasil
CUT – Brasil
UBM - Brasil
CONAM – Brasil
CTB - Brasil
MAB
Consulta Popular
Asambleia Popular
UJS – Brasil
MOVPAZ
CMLK – Cuba
Frente nacional de Resistencia- Honduras