11/3/10

Nocions bàsiques per al repartiment de treball


La ponència que segueix és la versió definitiva resultant del debat col.lectiu que va tenir lloc en un local d'Iruñea el 23 de febrer, sobre el repartiment del treball i de la riquesa com un dels mitjans actuals i immediats, urgents, per aturar l'ofensiva capitalista, perquè el poble treballador contraatac en la direcció estratègica d'aglutinar cada vegada més sectors socials, de frenar de soca-rel el desmembrament social i d'avançar cap a un món sense explotació.


Com és sabut Herria ABIAN! és un moviment popular ampli i plural, amb uns objectius bàsics destinats a debatre col.lectivament per què el poble treballador basc està patint un empitjorament de les seves condicions de vida i treball, mentre que una minoria acapara cada vegada més propietats i posseeix cada vegada més poder. Aquesta característica popular va quedar confirmada pel molt públic que abarroten el local, la pràctica totalitat d'origen obrer. Lògicament, des del mateix instant en què es debat per què empitjora la situació social, al mateix temps es comença a pensar sobre com revertir aquest empitjorament, frenar i avançar en una millora substancial de la vida col.lectiva. No és una meditació passiva. Per tant, l'exposició sobre el repartiment de la riquesa i el treball havia d'estar en certa forma supeditada tant a la naturalesa de Herria Abian!, Als seus objectius ja descrits, com al nivell mitjà de les persones assistents, de la seva formació teòrica i política, de les seves inquietuds.


A les esquerres són molt freqüents dos errors de bulto. Un, en el medi acadèmic, consisteix en la pedanteria llibresca, a buscar primer i davant tot el "prestigi" del ponent, buscar que la comprensió crítica de les seves idees per les persones assistents quedi supeditada a l'afany de notorietat professional o egòlatra del ponent, que creu que el públic és només un objecte passiu utilitzable en benefici propi, de la seva carrera professional i / o de la seva fama. Ningú no l'ha entès però ell queda satisfet. Altre, a l'esquerra aparentment més radical i pura, l'error consisteix a abusar del llenguatge ultra radical, ple de paraules gruixudes però sense pedagogia explicativa i eficàcia concienciadora, de manera que, al final, les persones assistents poden sortir de l'acte amb la moral una mica més alta però sense cap millora en la seva comprensió teòrica i crítica, i en la seva visió política, de manera que no augmenta la seva capacitat de lluita, sinó que queda tal com estava al començament del acte.


Tots dos errors tenen en comú el menyspreu de les masses explotades, el no respectar-les com a subjectes actius i conscients de si, sinó com un ramat només apte per aplaudir. Per la seva banda, els moviments populars i socials, els sindicats sociopolítics, les organitzacions de masses, i els grups i partits polítics revolucionaris imbricats a l'interior del poble treballador. Aquests i altres col • lectius i persones individuals amb experiència, es preocupen molt molt perquè els seus missatges, idees i propostes siguin compresos i debatuts col.lectivament, buscant adoptar a cada context de debat l'equilibri entre l'imprescindible rigor teòric i la imprescindible eficàcia pedagògica. Tant els egòlatres d'esquerra com les ultraesquerra puristes creuen erròniament que aquest necessari equilibri és un retrocés totalment o parcialment reformista, una concessió política a la burgesia quan, en realitat, es tracta d'aplicar la teoria marxista de la presa de consciència.


En tot allò relacionat amb la ideologia burgesa del treball, de la propietat privada i de la riquesa, amb la realitat de la desocupació i l'atur, amb el mite del "salari just" i de la "justícia social, en tot allò relacionat, en suma, amb la base invisibilitzada i amagada de l'explotació assalariada mitjançant la mentida de la "llibertat individual" i del "dret al treball", o de la mentida que s'amaga en les dites populars que "he trobat feina" o "tal empresari m'ha donat feina ", etc., és a dir, considerant aquesta realitat, és més necessari que mai explicar de manera convincent en què consisteix la reivindicació del repartiment del treball, del lema" treballar menys per treballar tots ", per què i per a què es difonen i com poden ser portades a la pràctica. Per això, hem de definir nosaltres mateixos els conceptes i la teoria nostra, la que ens ajuda a emancipar, i no seguir lligats i entrapados en la ideologia burgesa.


TREBALL: és la capacitat de transformar coses de la realitat per construir-ne coses noves, mitjançant una despesa d'energia i de temps, i la seva consegüent cansament psíquic i físic. Tot treball cansa més o menys, i per això l'espècie humana ha anat buscant com reduir-lo mitjançant la col • laboració, la tècnica i la ciència. Per exemple, treballar és fer un pastís barrejant amb cert ordre i mètode farina, ous, llet, sucre, calor, etc., Resultant una cosa nova que no existia abans a la natura, perquè ningú ha tingut la sort de veure caure del cel pastissos ja fets i amb paracaigudes perquè no s'aixafin al xocar amb el terra, excepte, diuen, alguns pocs fa milers d'anys quan el seu déu els tirava mannà des de les núvols. Sembla ser que aquest déu es va cansar tant que no ha repetit el treball.


TREBALL ABSTRACTE: és el que uneix i identifica internament a qualsevol forma concreta de treball, material o intel • lectual, encara que sigui el realitzat fa 20.000 anys amb una destral de pedra, o ara amb un ordenat d'última generació. Tots ells, al marge del temps i de la forma concreta, exigeixen un desgast d'energia psicosomàtica, un esforç mental i físic, una determinada preparació menor o major: aprendre a agafar una destral de pedra i no aixafar els dits amb ella, aprendre a manejar el més complex ordinador actual, o dominar els recents descobriments químics per produir sabors nous en els pastissos.


Treball necessari: és la feina que cal fer inevitablement per menjar, protegir-se del fred o la calor excessiva, de les pluges, de la malaltia, etc. Sense el treball necessari l'espècie humana no existiria com a tal, ni tan sols com homínids, ni com simis ni primats perquè el que caracteritza la vida animal és que ha de gastar més o menys part de les seves reserves energètiques en l'esforç d'alimentar-se, protegir-se i reproduir-se. I després de gastar-les ha de reposar, o morir. El que es denomina "estalvi d'energia", "mínim esforç" i "productivitat del treball", són noms que expressen la tendència de tots els animals d'obtenir la màxima energia possible amb el mínim cansament. Per exemple, el normal és que per fer un pastís es dediqui una hora de treball, que pot ser menys si es tenen alguna màquina, o que poden ser més si no se sap fer o no hi ha estris adequats. Però gastar més temps en fer -


TRREBALL SOBRANT: és el treball que es realitza quan s'han satisfet les necessitats bàsiques que exigien la realització del treball necessari. Tècnicament s'anomena plusproducto. Per exemple, fer un pastís era necessari per aplacar la fam o per acabar bé una festa col.lectiva, mentre que fer dos pastissos implicava que una d'elles sobres, es quedés sense menjar, és a dir, que s'havia realitzat un treball sobrant que adquiria la forma d'un pastís guardada a la nevera per a un altre moment, per al dia següent o per regalar o vendre. Segons com siguin les relacions de propietat i de treball, el pastís sobrant pot acabar essent repartida col.lectivament, entre els nens malalts i persones necessitades, etc., Segons les necessitats col • lectives, o pot acabar sent engolida pel bisbe, el rei o el burgès , o per tots tres, que deixen un tros per al policia. El treball sobrant pot acabar sent desaprofitat si no s'emmagatzema o s'acumula d'alguna manera. La forma i la quantia del treball necessari i del sobrant estan determinades històrica i socialment, canviant d'una època a una altra.


Treball acumulat: és el treball sobrant que s'ha anat guardant, és el que l'espècie humana s'ha materialitzat en forma de màquines, eines, carreteres, edificis, llibres, cultura, hospitals, etc. Res d'això apareix penjant dels arbres de la nit al dia, o surant al mar. Les deesses i déus tampoc ens regalen escoles ja fetes i festins cuinats. Totes aquestes coses, tot el que existeix i que prèviament no era a la natura, és obra de l'espècie humana, és treball humà acumulat en forma de catedrals i mesquites, o de laboratoris, les religions mateixes són treball cultural acumulat en forma d'alienació i opi religiós. També es diu treball mort al treball acumulat, ja que es el diferencia del treball viu, el que només pot fer-ho l'espècie humana. Molts burgesos neguen que qualsevol cosa feta pels humans sigui treball acumulat, treball mort, perquè aleshores haurien de reconèixer la materialitat del treball, que no és una cosa immaterial, metafísica i ideal, sinó material, que cansa i esgota.


Treballadors explotats: quan el producte sobrant o excedent del treball, o plusproducto, queda en mans d'una minoria, sexe-gènere, classe social o nació dominants i quan queda en mans del marit, de l'esclavista, del bisbe, del capitalista i / o l'Estat nacionalment opressor. Tard o d'hora, les classes treballadores es revolten contra el treball explotat. Per aconseguir que aquest segueixi realitzant, les classes propietàries precapitalistes imposaven aquesta forma de treball per la força militar, la por i el terror, i la religió i les creences, de manera que el treball explotat era treball forçat, imposat per la força material i / o simbòlica. Però en el capitalisme, la força repressiva passa a un segon lloc, apareixent com a causa fonamental la coerció sorda, la dependència absoluta, la por a la fam, l'alienació i el fetitxisme, que després veurem. En el capitalisme, el treball explotat apareix com "treball lliure" donat que l'obrer creu que ven "lliurement" la seva força de treball a l'empresari, sense saber que tota l'estructura social l'obliga a això sota per pura necessitat biològica. En el capitalisme, la força repressiva puja del segon al primer lloc d'acord amb la lluita revolucionària amenaça la propietat privada i el seu Estat, però tornen a segon lloc una vegada que el terror burgès reinstaura la pau de l'explotació.


Treball domèstic: és la forma més comuna i invisible del treball explotat, consisteix en el treball realitzat per les dones en els domicilis sota l'explotació sexe-econòmica del patriarcat. Al marge de les maneres de producció explotadors i de les diferents formes de família patriarcal existents en cada un d'ells, el treball domèstic és imprescindible per a l'ordre opressor perquè, primer, és gratis, no remunerat per la minoria dominant tot i que realitza múltiples funcions bàsiques, des de cuinar i netejar, fins a tenir cura de malalts i atendre néts i nétes; segon, garanteix que l'economia més bàsica sobrevisqui tan sols en l'elemental en les pitjors crisi; tercer, impedeix la unió de les dones, condemnats a la soledat i l'aïllament domiciliari, el que reforça l'ordre explotador; quart, serveix com a canalització i desguàs de les frustracions masculines, que es desfoguen descarregant sobre les dones indefenses la seva covardia pública davant del explotador que els pica en el carrer, i cinquè, és un instrument de creació de persones submises i passives mitjançant l'educació autoritària i la repressió sexe-afectiva.


FORÇA DE TREBALL: en el capitalisme el procés de treball no es realitza com en els modes de producció anteriors, ja que el treball apareix com una mercaderia més perquè el treballador, que no té absolutament res, ha de vendre's al patró per un salari. El patró compra a l'obrer la seva força de treball a canvi d'un salari que li lliurarà al final del contracte. La força de treball és la qualitat interna del treball abstracte en el capitalisme: l'empresari pot fer treballar l'obrer en una màquina o en una altra, fent sabates, obrint rodets o investigant en un laboratori ultrasofisticado. Tots aquests treballs concrets tenen el comú que el treballador gasta la seva força psicofísica i intel.lectual de treball, i els resultats materials d'aquest esforç, és a dir, les mercaderies creades, des d'un sabata fins a una nova tecnologia, els hi queda l'empresari que els ven després en el mercat. El patró ha comprant la força de treball i s'ha quedat amb la mercaderia creada per aquesta força psicofísica i intel.lectual de treball, amb aquesta mercaderia, creada durant el procés productiu.


TREBALL QUALIFICAT: manejar una màquina nova, per exemple per barrejar millor i en menys temps la massa de les pastissos, exigeix millorar l'anterior, el que es necessitava per a la màquina vella substituïda per la nova. La nova tècnica exigeix nou coneixement, qualificar millor la força de treball. També s'anomena tasca complexa perquè coneix la complexitat tecnològica, mentre que el treball simple i no qualificat és el que no sap manejar les màquines en ús. Per exemple, un treball simple hauria de barrejar la massa amb les mans, perdent molt de temps, amb poca o nul higienes, etc. La propaganda burgesa, però, sosté que hi ha el "treball immaterial", el "treball desmaterialitzat", referint-se a el mateix però ocultant així tant la realitat social de treball assalariat com el fet innegable que sempre s'ha d'aprendre de l'experiència material. Per exemple, la introducció d'una màquina digital, d'un ordinador, etc., Al taller de les pastissos no significa que hagi desaparegut el treball material, físic i psíquic, sinó només que ara la comptabilitat, el control de qualitat, el mesurament exacta de les quantitats, les temperatures i temps de cocció, etc., tot això ho fan les màquines, que han estat construïdes només amb de la força de treball humana aplicada sobre altres màquines, i així fins arribar al moment en què l'espècie humana va aprendre a fer la primera eina.


TREBALL ASSALARIAT: en el capitalisme la gran majoria de la població no té els seus propis instruments de treball, de camps que llaurar, d'eines per a ser un artesà independent, d'un local propi on establir un negoci, etc. Les anomenades "classes mitjanes" són en la seva immensa majoria treballadors qualificats amb alts salaris, però que els perden i es empobreixen quan esclaten les crisis. Tot aquest bloc social majoritari depèn d'un salari per sobreviure, sense aquests diners s'enfonsen en la misèria més espantosa. A diferència dels anteriors formes de producció, que mantenien alguna independència de vida econòmica de les masses treballadores, el capitalisme ha destruït a sang i foc aquesta possibilitat d'alimentar-se sense haver de dependre d'un salari. Els esclaus antics, els serfs i camperols dependents, i els artesans medievals tenien el dret de ser alimentades pels seus explotadors quan no hi havia feina a fer. Els moderns esclaus assalariats, que no tenen de tot instrument de producció propi, només tenen el dret a una miserable ajuda quan l'han conquerit mitjançant dures lluites socials, i mai és segura, no està garantida eternament perquè la seva continuïtat depèn de la correlació de forces socials enfrontades en la lluita de classes.


TRABAJO ALIENA: si l'absoluta dependència cap al salari, si l'absoluta indefensió vital és una característica aterridora del treball assalariat, l'altra és la seva essència alienada. El treballador assalariat lliurament per aquest salari a l'empresari el producte del seu treball, la mercaderia per ell creada. En la societat capitalista, l'ésser humà està trencat en dos, el productor de mercaderies i el consumidor de mercaderies, que ara ja no pertanyen al productor sinó a l'empresari, l'únic que té forces productives. Un cop al mercat, la mercaderia adquireix un poder total, dominant l'ésser humà, que és alienat per la mercaderia que ell mateix ha creat. L'alienació significa que el creador de les coses passa a ser dominat per aquestes coses creades per ell, en comptes de a la inversa. Pitjor encara, al costat de l'alienació apareix el fetitxisme, és a dir, el treballador acaba creient que les mercaderies per ell creades tenen propietats mistèriques, esotèriques, fetitxes divins als quals s'ha de sotmetre per omnipotents i capritxosos, tot i haver-los creat ell mateix. El fetitxisme de la mercaderia és la més inhumana força destructora generada pel treball assalariat, pel capitalisme.


Treball assalariat i PLUSVÀLUA: els treballadors no tenen altres recursos de vida que la seva força de treball, no tenen màquines pròpies per fer i vendre ells els pastissos, per la qual cosa han de treballar per al pastisser a canvi d'un salari, o morir-se de fam . El pastisser té les màquines, la botiga i el capital, i contracta a dos treballadors per un salari de 10 euros que els paga al final del mes. Però abans de cobrar els treballadors ja han fets moltes pastissos, que s'han venut i que han deixat el pastisser un guany total de 100 €. Abans de pagar el salari als dos obrers, el pastisser compte les despeses en matèries primeres, electricitat, propaganda, impostos, devolució de préstecs al banc, etc., Que ascendeixen a 40 €, després compte els guanys totals obtingudes després de la venda de els pastissos: 100 € brutes. Resta dels guanys les despeses avançats, és a dir, 100 menys 40 igual a 60 € de guany, però d'aquí ha de restar els 20 € de salaris als dos empleats, amb el que obté un benefici net i net de 40 € després de tots els comptes. Aquest benefici és la plusvàlua.


TREBALL ASSALARIAT I CRISI: però passa que, per diverses circumstàncies, es comencen a vendre menys pastissos, i els costos de la matèria primera, etc., Augmenten, de manera que les despeses inicials han pujat de 40 € a 50, i els guanys brutes per vendes han baixat de 100 a 90 € bruts. D'aquests ha de descomptar els 50 € avançats amb el que els seus guanys abans de pagar els salaris es redueixen a 40 €, és a dir, 90 de guanys brutes menys 50 de despeses totals, donen 40 € abans de pagar els 20 € de salaris. Un cop pagats els salaris els beneficis s'han reduït a 20 €, que és la plusvàlua que sobra de restar 20 de 40. Hem vist que abans la seva plusvàlua era de 40 € i ara és de 20 €. Molt en síntesi, aquesta reducció en els beneficis darrers és la crisi. Però l'empresari vol seguir guanyant el mateix o més que abans, és a dir els 40 € o més, en comptes d'aquests 20 €. Per aconseguir-ho ha de descarregar la crisi sobre els dos treballadors en concret, i sobre la classe obrera i el poble treballador en el seu conjunt. Com ho fa?


TREBALL, MÀQUINES I ATUR: descarregar la crisi sobre el poble es fa, bàsicament, augmentant el temps de treball dels dos empleats per fer més pastissos, de manera que es poden baixar els preus per unitat augmentant així les vendes, també es fa augmentant les màquines per fer més pastissos i alhora tirant a l'atur, l'atur, a un dels dos treballadors, perquè l'altre fa més pastissos gràcies a les noves màquines que abarateixen costos i estalvien temps. I alhora reduint els salaris de tots dos, o fins i tot l'únic que ha quedat treballant, encara que treballi més que abans, i per això ha estat necessària l'ajuda del sindicalisme reformista per "convèncer" l'obrer que ha de "sacrificar" per la " economia nacional ". També es busca reduir els costos de les matèries primeres, de l'electricitat, els temps de pagament dels deutes, la reducció d'impostos, etc. Al final, l'empresari veu que les seves despeses inicials han quedat en 45 € en comptes de a 50, les vendes han pujat de 90 a 95 €, i els salaris s'han reduït de 20 a 8 € ja que ha fet fora l'atur a un dels dos treballadors, i ha reduït el salari de l'altre de 10 a 8 € amb promeses que no pensa complir. Per tant, la plusvàlua resultant és de 95 menys 45 menys 8, igual a 42 €, és a dir, 2 euros més que al començament de la crisi.
TREBALL, RIQUESA I CAPITAL: la humanitat ha de treballar per a existir perquè les medicines, els cereals i les cases no baixen en paracaigudes ni surten dels volcans. Els productes necessaris i els excedentaris els crea l'ésser humà mitjançant el seu treball. La riquesa la crea el treball, i quan és riquesa col.lectiva és riquesa potenciadora de les qualitats humanes, però quan és riquesa privada, d'una minoria, és destructora d'aquestes potencialitats humanes, és riquesa injusta. Hi ha una diferència qualitativa entre la riquesa i el capital: la primera és la forma que tenien les classes propietàries precapitalistes de posseir l'excedent privatitzat, però el capital és la necessitat burgesa per ampliar aquesta riquesa mitjançant la seva reinversió en la producció material. La riquesa no es feia servir per produir més riquesa dedicant-se al consum sumptuari i ostentós, prestar per un interès o al comerç, o guardar-la sense produir res. El capital, en canvi, es reinverteix en la indústria per a produir més capital, en una espiral acumulativa imparable i obsessiva que acaba precipitant en la crisi, per reiniciar després la seva marxa esbojarrada cap a una altra crisi més devastadora.


CAPITAL, ATUR I subocupació: hem vist que una de les solucions que té el capital per sortir de la crisi és la de l'atur, la de tirar treballadors a carrer per reduir costos, intimidar la classe obrera i dividir-la, augmentant els beneficis. El capitalisme necessita sempre disposar d'una reserva passiva i atemorida de força de treball disposada a vendre's per un salari miserable per tal de menjar, és el "exèrcit industrial de reserva" que pressiona a la baixa als treballadors en actiu, sobretot durant els seus vagues. Si la lluita de classes és forta i la burgesia no pot augmentar l'atur, cerca emigrants esquirols per derrotar als treballadors del propi país, o trasllada a una altra regió o país més barat, dòcil i rendible, tàctica emprada des dels orígens del capitalisme industrial a finals del segle XVIII. La burgesia també recorre al subocupació, que és un atur a mitges, encobert i que la premsa oficial presenta com treball normalitzat.


TRENCAR LA UNITAT DE CLASSE: tota crisi és aprofitada pel capital per clavar un cop demolidor a la classe treballadora trencant la seva unitat de classe. Per a això, ara, intenta dividir-la en tres blocs grans amb múltiples subdivisions internes: un, format per un petit grup de treballadors molt qualificats, amb bons sous fixos augmentats amb hores extres, i fidels. Un altre, l'oposat, el format per la creixent massa precaritzada, amb poca qualificació del treball, movible i amb contractes revocables unilateralment per l'empresa amb la mínima excusa. En l'intermedi entre aquests dos extrems, un sector flexible semicualificado, capacitat per a realitzar part dels treballs del primer sector, cobrint les seves baixes per malaltia, vacances, etc., Amb contractes més estables que el bloc precaritzat però més insegurs que el petit bloc qualificat. Però la mundialització econòmica suposa una amenaça fins i tot per al petit bloc de fidels treballadors qualificats, perquè els seus llocs poden ser coberts en altres països, i les noves tecnologies de la comunicació permeten processos productius altament qualificats dirigits a temps real per una central situada en un país imperialista però descentralitzats en empreses molt distants.


PROBLEMA POLÍTIC I NO NOMÉS TÈCNIC: la ruptura de la unitat de classe és sobretot un pla polític i no només tècnic. D'entrada, una vegada que la lluita obrera economicista supera determinat llindar, adquireix un contingut polític ja que intervenen les forces repressives, és a dir, l'Estat burgès, a favor de la patronal. I sobretot, quan la crisi social s'aprofundeix i s'estén, augmentant la lluita de classes, el contingut polític apareix públicament perquè l'Estat desplega a més del seu poder repressor directe, també la seva repressió preventiva i estratègica, la seva capacitat planificadora, les seves decisions socioeconòmiques concretades en els pressupostos generals de l'Estat. Finalment, la política, que és l'economia concentrada en forma de fusell estatal, es converteix en l'única alternativa del capital quan ha de massacrar al poble treballador mitjançant el cop militar, el militarisme, el feixisme o la contrarevolució.


REPARTIMENT DEL TREBALL: es tracta d'una consigna imprescindible que supera la classe obrera per estendre al poble treballador en el seu conjunt i, alhora, que té un directe contingut polític molt fàcil d'explicar. Per això mateix, la burgesia no admet ni remotament aquesta consigna tal com l'omple de contingut el moviment obrer i popular. Com veurem, el contingut obrer xoca frontalment amb el burgès en totes i en cadascuna de les àrees en què s'ha d'aplicar el repartiment del treball començant pel mateix concepte de "repartiment". El concepte burgès de "repartiment de treball" es limita en exclusiva i únicament a "repartir" els llocs de treball ja existents entre els treballadors en plantilla per augmentar la productivitat del treball mantenint els sous, flexibilitzant els horaris, augmentant la intensitat del treball, etc., i si per les pressions obreres, la patronal no té més remei que augmentar una mica els salaris, ho farà sempre augmentant encara més la productivitat, és a dir, només si ella augmenta abans el seu benefici més que els salaris, de manera que fins i tot es fa amb més capital del que disposava abans de "repartir" el treball segons els seus criteris empresarials.


REPARTIR EL TREBALL Reduir el temps ASSALARIAT: un objectiu vital i necessitat estratègica del moviment obrer i revolucionari és reduir el temps de treball assalariat mitjançant diverses tàctiques, entre la qual destaca en temps de crisi la de "treballar menys per treballar tots" reduint així el atur i enfortint la unitat i la força obrera, i en temps d'expansió econòmica la de "treballar menys per viure més i millor". El temps assalariat, que és el que patim en el treball explotat tal com es materialitza en el capitalisme, és un temps alienat, opressor i opressiu, que destrueix les potencialitats humanes, que embruteix i afebleix, que genera malalties psicofísiques, que anul els valors ètics i l'autoestima i que obre les portes a les drogoaddiccions múltiples amb les seves seqüeles morals perjudicials. El treball explotat sempre ha estat rebutjat i odiat per la humanitat, i sempre ha estat un signe de salut mental i ètica lluitar contra el treball explotat. Atès que en el capitalisme el treball explotat adquireix la forma de treball assalariat, la lluita contra el temps assalariat és un objectiu socialista prioritari.


REPARTIR EL TREBALL Reduir el temps de recomposició: que és el temps imprescindible per reposar les forces psicosomàtiques consumides durant el temps de treball assalariat. És un altre objectiu bàsic que va adquirint cada vegada més importància a mesura que el capitalisme introdueix més màquines que exigeixen més treball qualificat, que major atenció i desgast psíquic, emocional i nerviós. Alhora, augmenta la necessitat de temps de recomposició en la mesura que augmenta la distància entre el lloc de treball i el domicili per la qual cosa s'ha de perdre més temps en el trasllat de casa a la feina, amb el cansament afegit que això suposa . En contra del que es creu, el desgast psíquic i emocional requereix més temps de recuperació que el simple desgast físic, de força bruta, excepte en casos especials. Un dels mitjans de dominació més eficaços és l'esgotament psicofísic que porta a cada vegada més gent a recórrer a drogues legals, a passar més hores davant del televisor o en entreteniments alienants i escapistes, trampes com el "desenvolupament personal", "meditació" , "culte al cos sa", etc. Si no es pot reduir el temps de recuperació llavors s'ha de reduir encara més el temps assalariat i sobre tot el que exhaureix molt psicofísica.


REPARTIR EL TREBALL AUGMENTA EL TEMPS PROPI: que consisteix en el temps veritablement lliure, el temps en el qual podem actuar i pensar críticament perquè no estem esgotats per la esclavització assalariada, perquè no estem nerviosos, tensos, adormits, sense reflexos, el temps en el qual les angoixes i els temors causats per la precarització inherent a la incertesa capitalista, al seu coerció sorda, no aconsegueixen aixafat i subjugats perquè tenim actives totes les nostres facultats crítica i creatives humanes. El temps lliure i propi és imprescindible per a l'emancipació humana perquè és l'únic que ens permet desenvolupar al màxim les nostres facultats creatives en la lluita per un món millor. Les classes explotadores de totes les èpoques han conegut el poder emancipador del temps lliure i propi de les classes i nacions explotades, de les dones, i sempre han fet l'impossible per controlar-lo, per anul.lar, o simplement per prohibir el que poguessin fer i pensar durant el seu transcurs.


REPARTIR LA FEINA SENSE REDUIR ELS SALARIS: cap d'aquestes i d'altres conquestes imprescindibles per reduir l'atur i avançar al socialisme té sentit si el moviment obrer i popular cedeix en la reivindicació salarial. El sindicalisme reformista si defensa la tesi: "canvi de salari per ocupació", tesi que en realitat és cedir salari davant d'una patronal que no va a crear ocupació i sí es quedarà amb aquesta porció de salari cedit, regalat inútilment, per la classe obrera. Encara que la cessió de salari aparegui com un acte de solidaritat, la veritat és que històricament ha estat un fracàs estrepitós, una autoderrota que més d'hora que tard desil · lusiona i desanima als que han fet aquest sacrifici. Aquesta tesi reformista reforça la nefasta ideologia interclassista de "compartir sacrificis" amb la burgesia, cosa que aquesta classe no fa mai. Finalment, les raons que expliquen la reducció de l'atur no són les cessions obreres sinó la recuperació del cicle alcista en l'economia.


REPARTIR EL TREBALL SENSE AUGMENTAR LA INTENSITAT: sovint, si el sindicalisme reformista i la patronal no poden convèncer o intimar a la classe obrera per a que cedeixi salari, li proposen com a alternativa l'augment dels ritmes, de la intensitat del treball, de la quantitat de mercaderies que han de produir-se per la mateixa unitat de temps, etc. La llei de la productivitat del treball és una llei tendencial objectiva en la naturalesa orgànica i sobretot en el capitalisme, i per tant és la mateixa trampa però presentada d'una altra manera. Ja no es tracta de cedir salari treballant el mateix, sinó de mantenir el salari però treballant més, produint més. La trampa és que és l'empresari el que surt guanyant, i són els treballadors els que perden perquè cobren menys cansant-se el mateix, o cobren els mateix però cansant-se més. D'una manera o altra, la burgesia en el seu conjunt augmenta la seva capital mentre que el poble treballador pateix un deteriorament en les seves condicions de vida i de treball, sense reduir l'atur.


REPARTIR EL TREBALL SENSE FLEXIBILITZAR: quan la burgesia i el reformisme sindical no aconsegueixen imposar cap de les dues "solucions" anteriors, proposen flexibilitzar, agilitar els horaris, els torns, adaptant-los a les necessitats de la producció, tal com les defineix la patronal. En el capitalisme actual ja no és bo tenir grans quantitats de mercaderies magatzems a l'espera de poder vendre-les. Les noves tecnologies permeten innovar, produir, transportar i vendre en poc temps, i l'empresari que estalviï temps estalvia despeses i multiplica beneficis, i al contrari. És per això que la patronal i el sindicalisme col.laboracionista proposen la flexibilització dels torns i horaris, introduint el treball nocturn, que és esgotador, o la rotació de torns entre matí, tarda i nit, que és encara pitjor. Es trenca així la jornada unitària, seguida i completa, destrossant la vida quotidiana i laboral de la classe obrera, de les seves famílies, que han d'adaptar als horaris flexibilitzats de la producció burgesa. Totes les investigacions sobre salut laboral confirmen els efectes desastrosos de la flexibilització dels torns.


REPARTIR EL TREBALL AMPLIAT A LES DONES: que constitueixen un dels components fonamentals de l'atur oficial o encobert, de la subocupació, és a dir, de l'exèrcit industrial de reserva en tota la seva extensió. Com a mínim són tres els arguments que expliquen aquesta urgent necessitat: un, alliberar a les dones del "dolça llar", autèntic camp de concentració, facilitant el seu accés a la llibertat. Dos, desautoritzar els arguments burgesos que l'atur es pot combatre "retornant" al "dolça llar" a les dones que treballen assalariadament, i tres, clavar un fort cop a una de les institucions reaccionàries fonamentals en la reproducció de les mentalitats submises com és la família Patriarques-burgesa. L'experiència demostra que la llibertat col.lectiva augmenta a mesura que creix el treball assalariat de la dona, que el patriarcat més ranci ha d'adaptar-se mentre es prepara per contraatacar i que, per vèncer-lo, el millor és aprofundir i ampliar les llibertats de tota mena, sobretot les de les dones.


REPARTIR EL TREBALL AMB ELS JACIMENTS DE TREBALL: que són totes les necessitats col • lectives i individuals que, per les raons que fossin, no han caigut encara en la comercialització capitalista i que poden ser atesos socialment mitjançant treballs públics, voluntariat remunerat, grups d'ajuda social , atenció a la gent gran, als discapacitats, als centres culturals, esportius, recreatius, i un llarg etcètera en el qual cal introduir llocs de treball explícitament rebutjats per la mentalitat mercantil que només busca la màxima guany empresarial. Des d'una perspectiva oposada a la burgesa, que prevalgui el dret col.lectiu a un treball social, a un salari bàsic menys injust, a formes de treball no explotat, no assalariat per una empresa privada, etc., Des d'aquesta perspectiva totalment factible dins fins i tot del sistema capitalista depenent de la força de lluita del poble treballador, és possible i fàcil ampliar les ofertes de treball que absorbeixin l'atur oficial i encobert. Alguns autors parlen també de la "economia social", de "economia alternativa", etc., Que exploren formes d'intercanvi de treball basades en la reciprocitat i el bescanvi, en altres maneres de comptabilitzar el preu i el valor de la força de treball gastada, etc.; sense entrar ara a una anàlisi crítica d'aquestes propostes, hem de dir que no s'ha de negar d'entrada, que tot depèn de la línia sociopolítica i de la força del moviment obrer i revolucionari.


REPARTIR EL TREBALL OBTENIR LA NATURA: necessitat que s'oposa als treballs assalariats del ecocapitalismo, capitalisme verd, etc., Ja que aquests es basen en la privatització i mercantilització de la natura. Per contra, des d'una visió ecosocialista-sense definir ara aquest concepte-es deu i es pot canviar el gruix del procés productiu, de la seva orientació i dels seus fins, el que permet multidividir i ampliar molts llocs de treball que ara funcionen units per la fèrria exigència de la llei de la productivitat del treball burgès i per la llei de la concentració i centralització de capitals. Des d'una estratègia socialista tot això ha d'anar canviant ràpidament, el que exigeix i facilita la proliferació de noves formes de treball molt menys perjudicials amb la natura, però incompatibles amb la llei del màxim benefici capitalista.


REPARTIR EL TREBALL MITJANÇANT LA CIÈNCIA I TECNOLOGIA: que és un objectiu que sorgeix immediatament de tot l'anterior. Una bona part, cada vegada més gran, de les innovacions tecnocientífiques que es realitzen a la investigació privada i pública, és aparcada i arraconada, o subempleada, perquè no és rendible en l'actual sistema productiu, perquè democratitza la producció, perquè estalvia temps i treball , etc. Una aplicació veritablement democràtica i progressista del potencial tecnocientífic ja disponible pot reduir molt el temps de treball necessari, reduint així el temps assalariat i en part també el temps de recomposició de la força de treball, augmentant consegüentment el temps lliure i propi. Alhora, aquesta aplicació pot reduir molt els anomenats "accidents de treball", és a dir, el terrorisme empresarial, el que redunda en una millora dràstica de les condicions laborals i quotidianes del poble explotat. Però cap classe dominant ha optat mai per democratitzar veritablement el saber, la cultura, el coneixement tècnic i científic, ja que sap que el coneixement és poder i per tant riquesa, benefici i acumulació ampliada de capital.


CONTROL OBRER I POPULAR PER ASSEGURAR EL REPARTIMENT DEL TREBALL: perquè la burgesia i el seu Estat tenen al seu favor tot el coneixement capitalista, tota l'estructura legal i jurídica, tot el sistema de comptabilitat i de definició del que és l'economia, i sobre tot, tenen a favor la llei del secret empresarial, que permet a les empreses negar tota informació important als treballadors. Amb aquests recursos legals, amb els especialistes en lleis i en comptabilitat doble i triple, amb la tolerància oficial cap als espais grisos en què es mou la comptabilitat empresarial, amb tots aquests recursos, la burgesia pot enganyar massivament a la classe obrera, i de fet ho fa a diari; pot tancar empreses rendibles i negar-se a pagar indemnitzacions adduint fallides i altres mentides. També el sindicalisme reformista, podrit i oportunista, cedeix immediatament als xantatges empresarials, buscant salvar-se de la crema amb bones jubilacions abandonant en la misèria als treballadors en atur. Per evitar tot això és urgent conquerir el dret col • lectiu al control obrer i popular dins de les fàbriques, als barris, a tot arreu.


CONTRAPODER, DOBLE PODER I PODER OBRER: com a úniques garanties que permetin que tant el control obrer i popular com les altres reivindicacions urgents puguin anar assolint en una dinàmica ascendent de mobilitzacions socials. Però no només es tracta de conquerir aquests vitals objectius que han de sorgir a la vegada que creixen els contrapoders, sinó que també es tracta d'anar-los estenent i coordinant amb les conquestes i lluites que es lliurin en altres àrees productives i geogràfiques, de manera que l' contrapoder aïllat es passi a situacions ascendents de doble poder, sense les quals la lluita contra l'atur acabarà en derrota tard o d'hora perquè la burgesia mai cedeix sense lluita, i sempre està preparant contraatacs furiosos i massius per recuperar el que creu que són drets exclusius seus, drets negats a la pràctica a la majoria social. I d'aquí, d'aquesta situació de doble poder a l'assoliment d'un poder popular hi ha un tros en el qual es juga definitivament tot, qualsevol conquesta social per nímia i insubstancial que sembli ser però que la burgesia cobdícia per a si, i només per a si. Sense un poder popular organitzat en Estat obrer, res del aconseguit està segur.


INDEPENDÈNCIA NACIONAL I INTERNACIONALISME COM GARANTIES: perquè el capitalisme ja mundial, el seu mercat és mundial i perquè l'imperialisme aplica la seva terror econòmic, polític, militar, cultural, etc., A escala mundial. Per això mateix, és vital la independència dels pobles en base als seus Estats obrers solidaris entre si mitjançant l'internacionalisme. No obstant això, no podem esperar passivament a que arribi aquest moment, ja en l'actualitat l'internacionalisme obrer és imprescindible en la lluita efectiva contra l'atur i per la massiva i correcta repartició del treball en base als punts aquí proposats.


IÑAKI GIL DE SAN VICENTE
EUSKAL HERRIA 8-III-2010