22/8/08

Només Spanair és culpable?

per J. M. Álvarez

Spanair només és una baula de la cadena d'empreses que, alegrades, van aplaudir al Govern de torn (tant munta, munta tant...) :: Expedient de regulació d'ocupació que afecta a més de mil treballadors :: EuropaPress rectifica i el que inicialment era un "atemptat", ara és un "accident".

És cert que fa pocs dies, un avió de la companyia aèria Spanair va haver de fer un aterratge d'emergència en Gran Canària, després de sortir de Lanzarote amb destinació Madrid, aterratge que va quedar camuflat amb l'excusa de “motius de manteniment”, a pesar que la torre de control, va entendre que havia una fallada en el motor d'un Mcdonnell 82 (el mateix model de l'accident de Madrid), i establís un protocol d'emergència. És cert que Spanair viu uneixi situació conflictiva, que li ha dut a presentar un pla de "viabilitat" inclòs dintre d'un Expedient de Regulació d'Ocupació, que contempla la desaparició de més de mil ocupacions, amb l'únic objectiu d'eliminar costos salarials.

És cert que els bons resultats obtinguts en els anys de vaques grosses, no han estat utilitzats per a reinvertir en la flota d'avions, ni a crear nous llocs de treball, (al contrari: s'han reduït), perquè els beneficis han anat a parar a les butxaques dels peixos grossos. És cert que l'Adreça de Spanair ha estat amenaçant i pressionant constantment al personal de vol, i al personal tècnic perquè se saltin les normes, renunciïn als seus dies lliures i les seves vacances (especialment en una època on l'escassa plantilla de treballadors està sota mínims) i, com a conseqüència, el manteniment dels avions està sent deficient.

És cert que el diari britànic The Estafis, ha publicat a tota pàgina: “El caos de Spanair provoca 150 morts”... Però no és menys cert, que Spanair només és una baula de la cadena d'empreses que, alegrades, van aplaudir al Govern de torn (tant munta, munta tant...) que ha implementat sense parar una demencial i fracassada política econòmica neoliberal que, a més de portar-nos l'inici del corralito a casa, explota i retalla els drets dels treballadors, convertint-los en semiesclaus. El culpable cal buscar-lo en un sistema social bàrbar, on l'ésser humà no conta per res (a la vista està), i on només es valora el mercat i l'obtenció del màxim benefici costi el que costi.

Nota de La Haine: En mitjans suecs s'assenyala que la companyia escandinava SAS, propietària de Spanair, va estar un bon temps intentat vendre el seu subsidiària espanyola, que duu mesos donant pèrdues per l'escassesa de personal i el mal servei que presta. Finalment aquest mes Mats Jansson, president de SAS, havia desistit de la venda i proposat en canvi un nou (enèsim) pla de "ajustament" per a "reduir pèrdues", o dita d'una altra manera, que els accionistes no deixin de guanyar diners. Mitjançant aquests plans de "ajustament", que s'apliquen amb major rigor a la subsidiària espanyola, SAS intenta minimitzar les seves pròpies pèrdues, i al mateix temps no perdre la seva imatge de gran companyia escandinava. El director general de Spanair, el suec Marcus Hedblom, va comparèixer en la seu de la companyia a Palma per a "mostrar les seves condolences".

La realitat és que Hedblom es trobava a Palma per a analitzar l'expedient de regulació d'ocupació que afecta a més de mil treballadors. Hedblom va destacar que l'avió sinistrat duia volant quinze anys i que havia passat la seva última revisió el 24 de gener.



EuropaPress rectifica i el que inicialment era un "atemptat", ara és un "accident".