20/6/08

Victòria a Irlanda – els pobles prenen consciència


“La victòria del no és una bona notícia per a tots els pobles que lluiten contra les polítiques capitalistes”, va assenyalar el diputat Carolus Wimmer, Secretari de Relacions Internacionals del Partit Comunista de Veneçuela – PCV, en relació al referèndum sobre el Tractat de Lisboa realitzat recentment a Irlanda: “El resultat del referèndum és una demostració de presa de consciència i voluntat d'acció política del poble irlandès, al dir no, rebutgen l'avanç del projecte imperialista a Europa”.


Tot i les pressions, superiors a les quals van enfrontar els francesos i els holandesos, qui van rebutjar, també mitjançant un referèndum, el projecte de la constitució imperialista europea, la classe obrera irlandesa a través del seu vot, es va oposar a la competència desenfrenada dels assalariats, a la pressió sobre la despesa pública i els sous i a la militarització de la Unió Europea”.


A Irlanda, únic país que va sotmetre el tractat a referèndum popular, l'eslògan dels opositors va ser clar: "No a aquest tractat per a assolir un tractat millor".


El tractat de les companyies capitalistes no ha de ser ratificat. Fa falta del debat obert perquè el poble pugui participar i decidir un nou tractat europeu, va recalcar el diputat Wimmer, també Vicepresident del grup veneçolà del Parlament Llatinoamericà, agregant: “Aquests últims anys, als pobles europeus se'ls ha brindat la possibilitat de pronunciar-se sobre la destinació d'Europa, i la seva resposta a les propostes que sorgeixen des de la UE, ha estat negativa”.


Les burgesies europees per fi van a escoltar la veu del poble?, segurament no; ja en reunions urgents sostingudes pels lideris de França, Alemanya i Gran Bretanya es veu la intenció de buscar una “solució no popular” per a imposar un tractat capitalista i militarista, va reflexionar Wimmer, argumentant que no haurà avenir per a la Unió Europea si segueix sent sorda a les exigències del poble, i persisteix en la mateixa línia política.


“No és el moment de maniobres dilatorias ni d'arranjaments jurídics, per a intentar obviar, una vegada més, el vot popular, és l'oportunitat de l'esquerra europea per a traduir aquesta consciència popular anticapitalista en polítiques que canviïn el mapa polític.


El no irlandès és portador de l'esperança d'un nou avenir per a Europa, anhel que els pobles llatinoamericans estan fent realitat en aquest moment”.