24/6/08

Fa 45 anys Valentina Tereshkova va volar a l'espai

Rússia recorda el 16 de juny el quaranta cinquè aniversari del vol espacial de Valentina Tereshkova, la primera cosmonauta de la Història, una feta que ara és rutina per a dones turistes i astronautes professionals de diversos països del món. Filla de camperols i operadora d'una fàbrica tèxtil, Tereshkova va viatjar a l'espai quan tenia 26 anys en la nau soviètica Vostok-6, el 16 de juny de 1963, dos anys després de la fita marcada per Yuri Gagarin, el primer home a volar a l'espai.
Durant els gairebé tres dies que va durar el vol, la Vostok-6 va descriure 48 voltes entorn de la Terra i segons les cròniques soviètiques, la missió de Tereshkova va superar la permanència que fins a aquest llavors havien acumulat els astronautes nord-americans en l'espai. Durant les comunicacions per ràdio, Tereshkova es va identificar amb el distintiu de "Chaika", que en rus significa gavina. El seu primer missatge va ser: "Aquí Chaika. Veig l'horitzó, una banda blava clar. Aquí està la Terra, què bella és! Tot marxa espléndidament".

En la carrera per la supremacía espacial entre la Unió Soviètica i Estats Units, la feta de Tereshkova va suposar un assoliment notable per als soviètics. La fita de Tereshkova va romandre imbatible gairebé dues dècades. En 1982 la sev compatriota Svetlana Savitskaya, en la nau Soyuz T-7 va ser la segona dona a viatjar a l'espai, i a l'any següent, 1983, Sally Ride es va convertir en la tercera, i primera nord-americana a viatjar a l'espai en companyia d'altres astronautes en una missió del transbordador Challenger.

Referent al seu vol espacial, Tereshkova recorda que tot va començar amb la seva passió per l'aeronàutica i la seva afició al paracaidisme que va practicar a un club d'afeccionats on va assolir efectuar més de 163 salts. Paralelament al paracaigüdisme, Tereshkova es va inscriure en una escola de pilotaje i per les seves aptituts, va ser inclosa en un grup femení de candidates a cosmonautes en 1982.
A la maniobra de descens, a una altura de 10 quilòmetres el cosmonauta era expulsat de la cápsula juntament amb la seva cadira mitjançant un dispositiu especial i completava el descens en paracaigudes. Per a aquest temps, les tecnologies per a frenar vehicles espacials amb paracaigudes no estaven perfeccionades i es va preferir evitar el risc que el cosmonauta toqués sòl en l'interior del vehicle de descens.

"En alguns aspectes, les exigències a les cinc candidates del grup femení eren majors que les dels candidats a cosmonautes homes", recorda Tereshkova a l'afirmar malgrat les dificultats "cadascuna de les candidates només somiava amb acabar el curs i poder volar". La selecció definitiva es va fer en l'últim moment. En principi estava planejada una missió en la qual volarien dues dones, una en la nau Vostok 5 i una altra en la Vostok 6.

Però el 21 de març de 1963 les autoritats soviètiques van decidir que només aniria una dona. La decisió va estar entre una altra candidata i Tereshkova, i finalment es va triar a aquesta última. L'elit política soviètica també va decidir que el cosmonauta Valeri Bikovski seria llançat en la Vostok-5, i dos dies després Tereshkova en la Vostok-6. Una vegada en òrbita, les dues naus van establir contacte per ràdio, i van arribar a estar a menys de cinc quilòmetres de distància mentre giraven al voltant de la terra. El nom en clau de Bikovski era "Yastreb", que en rus significa "falcó".

D'aquesta forma la "gavina" i el "falcó" van solcar l'espai units per ràdio, un dels assoliments tècnics notables de la missió de Tereshkova. Un altre aspecte no poc important de la missió de Tereshkova va estar relacionat amb l'alimentació dels cosmonautas en òrbita, una experiència que va causar molts problemes a la cosmonauta.

"Per l'exactitud amb que es van realitzar les tasques per a preparar el coet i el llançament, la missió de Tereshkova va ser similar al vol de Gagarin", va recordar el coronel en retiro Nikolai Kamanin, un dels responsables del programa d'entrenament de les candidates al vol en la Vostok-6. No obstant, el vol de Tereshkova que tanta glòria li va proporcionar al seu país va tenir molts riscos i fins i tot, va poder tenir un desenllaç fatal perquè la Vostok-6 va estar a punt de perdre's en l'espai per a sempre.

"Durant el vol vaig notar que l'altura de l'òrbita en lloc de disminuir cada vegada era més alta i això dificultava el retorn de la Vostok a la Terra", va reconèixer Tereshkova recentment a la premsa. Sense perdre la serenitat, Chaika va transmetre a la Terra la informació de telemetría, el que va permetre fer els especialitas fer els ajustos de balística corresponents, i situar la Vostok en la trajectòria adequada. Al concloure la seva missió, Tereshkova va ser condecorada amb el títol d'Heroïna de la Unió Soviètica i a partir d'aquest moment la seva figura es va convertir en un poderós instrument de propaganda que les autoritats comunistes van utilitzar a cada moment.

Al respecte, moltes fonts afirmen que la vida privada Tereshkova també va ser aprofitada amb aquesta fi i que el seu matrimoni amb l'astronauta soviètic Andrian Nikolaiev, en 1963, va ser promogut pel líder soviètic, Nikita Jruschov, perquè la URSS tingués una "parella espacial". D'aquest matrimoni va néixer en 1964 Elena, la primera nena els pares de la qual havien viatjat a l'espai.

La premsa russa assegura que quan va nèixer , Elena va ser sotmesa a nombrosos exàmens mèdics, per a comprovar els possibles efectes en el seu organisme que va poder ocasionar l'exposició dels seus pares durant la seva permanència en el cosmos. Costa afegir que "experiment familiar" de Jruschov va fracassar, perquè Tereshkova i Nikolaiev es van divorciar en 1982.

Tampoc es van poder establir els efectes de l'espai en els processos de reproducció del ser humà per que Elena va tenir un naixement i un desenvolupament normal. Després de concloure el seu proeza Tereshkova va continuar adscrita al programa espacial soviètic fins a la dissolució del grup femení de cosmonautas en 1969, va estudiar en l'Acadèmia de la Força Aèria de la Ciutat Zhukovski (província de Moscou) i va ser ascendida al grau de general d'Aviació, l'única en les Forces Armades de Rússia.

Tereshkova va ser diputada al parlament soviètic i es va dedicar a la vida pública com representant del seu país davant importants organitzacions internacionals femenines, de defensa dels drets humans, beneficiència, culturals, socials i científiques.
"Si tingués diners suficients, viatjaria com a turista de l'Estació Espacial Internacional (ISS), i sense tenir en compte el vol de retorn, participaria gustosa en una missió a Mart" va dir Tereshkova l'any passat a la premsa en ocasió del seu 70 aniversari .