8/12/07

Revolucionaris debaten conseqüències del "No" en el referèndum

Igual que un pilot accelera progressivament i pot determinar quan pugues, o no, accelerar més; Veneçuela encara no està a temps per a" accelerar" cap al socialisme, cal seguir construint-lo, va subratllar. Chávez va impulsar un projecte de Reforma Constitucional compost de 69 articles on s'incloïa al Poder Popular en la Carta Magna. No obstant això, va ser derrotat per la dreta, donada suport per una feroç campanya dels principals grups mediàtics nacionals i internacionals, per una diferència mínima de 1,41%.

És la primera derrota electoral d'Hugo Chávez després de 11 comicis. El President va recalcar com alguna cosa molt positiu que "el cinquanta per cent dels votants hagin dit Sí al Socialisme", a pesar de la satanización d'empresaris, de mitjans de comunicació nacionals i estrangers, i de l'ús de recursos afectius contra el President, com ho va anar el seu ex emmanilla Marisabel Rodríguez. "A més: més de tres milions de persones no van dir sí, però tampoc van dir no." Va cridar a convèncer-los, tant a ells com als opositors que van votar no. "AL final, l'amor ha d'imposar-se sobre l'odi, perquè aquest projecte és per a ells."


També va llegir un missatge del President Fidel Castro, qui ho va felicitar pel discurs en la matinada d'aquest dilluns: "Va ser un Vidi, Vini, Vinci de dignidiad i ètica".Oscar Figuera, secretari general del Partit Comunista de Veneçuela PCV, parafrasejant al Che va expressar que “de les derrotes s'aprèn més que de les victòries”. Així ho va assenyalar avui en marc de la roda de premsa setmanal, fent una primera anàlisi dels resultats generat aquest diumenge en el referend consultiu de la reforma constitucional presentat pel president de la República, Hugo Chávez Fredes.Figuera, va assenyalar que els resultats i esdeveniments viscut pel poble veneçolà en el dia d'ahir s'han d'extreure grans ensenyaments que enforteixin el procés revolucionari veneçolà, va explicar que “el viscut ahir és un nou episodi de la lluita de classe, de l'intens combat ideològic que es desenvolupa en el nostre país en relació amb la seva transformació, a l'avanç de la revolució i dels interessos del nostre poble”, va agregar que “s'ha perdut una batalla, però no la guerra contra l'imperialisme”.


Va agregar que “una proposta dirigida a aprofundir la democràcia, amb un contingut cada vegada més popular, de transformació de l'Estat, de reordenament del territori; a elevar la qualitat de vida del nostre poble, es va enfrontar amb tota una campanya on s'assenyalava un suposat risc a la propietat, un suposat risc a la família i un suposat risc a la religió, tres valors ancestrals de la societat capitalista”.Un dels elements que ompli de satisfacció al Partit Comunista de Veneçuela, és que la meitat de l'electorat que va participar ahir, ho va fer amb una profunda consciència d'avançar al socialisme “malgrat els resultats del referend, hem donat un immens avanç qualitatiu en la consciència popular, no és gens menyspreable que més de 4 milions de veneçolans i veneçolanes hagin optat pel socialisme, en el marc d'aquesta infernal campanya mediàtica” va expressar Oscar Figuera.


Va recordar que fa 8 anys aquest nivell de desenvolupament de la consciència col·lectiva no existia.En l'anàlisi que realitza el PCV expressen que aquests 3 milions d'electors que es van abstenir de votar ahir i que és la diferència de l'obtingut en el 2006 “segueix confiant en Chávez, perquè no van votar contra Chávez, sinó que no estaven convençuts de la Reforma Constitucional i van ser neutralitzats per la por”, va dir.Una de les experiències que els comunistes veneçolans assenyalen és que “En tot procés revolucionari, és necessari i insubstituïble l'existència d'un instrument polític i revolucionari i d'una Adreça Col·lectiva Unificada que condueixi la revolució”.


En aquesta adreça assenyala el PCV “seguirà treballant, perquè la història demostra que enfront de l'exèrcit de les classes dominants és necessària i insubstituïble construcció de l'Instrument Polític de la Revolució”, va expressar el seu secretari general, Oscar Figuera.Segons el parer del secretari general de Pàtria Per a Tots (PPT), José Barnús, el triomf del No en el referend sobre la reforma constitucional aquest diumenge, va anar un revés electoral, més no polític, perquè en aquest esdeveniment es va assolir el consens de la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela de 1999. Barnús va assenyalar que l'oposició no té ara cap excusa per a pretendre escurçar camí o prendre accions diferents a les democràtiques per a enfrontar el procés revolucionari i al Govern del president Hugo Chávez Fredes.Entre una de causes d'aquest revés, va assenyalar les mentides propaladas pels antichavistas durant la campanya electoral.


“Van agarrar quatre íconos per a tractar de desqualificar la proposta feta pel president Chávez, la Força Armada Nacional, on van tractar de crear fisures en el seno d'aquesta institució per a evidenciar davant la gent que el que es proposava en aquesta matèria era negatiu per al sector castrense”, va dir.Va esmentar després la distorsió del Poder Popular, quan deien que aquest no radicava en el vot, la suposada eliminació de la propietat privada i el relatiu a l'article 337 el qual té a veure amb la implementació dels estats d'excepció.


En relació a aquest punt, Barnús va ressaltar que dels ochos elements que té el degut procés, van ser modificats positivament sis i que no obstant això, els sectors de l'oposició no es van fer eco d'aquest aspecte.Amb la finalitat de que s'aprovin per la via legislativa, el Ministeri del Treball durà, en els pròxims dies, davant l'Assemblea Nacional un paper de treball amb les propostes més noves de l'àrea social aparegudes en la reforma constitucional.


Així ho va manifestar el ministre del Poder Popular per al Treball i Seguretat Social, José Ramón Rivero al ser entrevistat en Veneçolana de Televisió (VTV) sobre el referend d'aquest diumenge on no es va aprovar la reforma constitucional.El ministre va considerar important puntualitzar que el President de la República, Hugo Chávez Fredes, va fer esment durant el seu pronunciament, d'aquesta matinada, de continuar treballant sobretot pels articles que contemplen beneficis socials per a tots els veneçolans. Va esmentar els articles 87 i 90, plasmats en la proposta de reforma, referits a un Fons d'Estabilitat Social i a la reducció de la jornada laboral dels treballadors.


“En Zulia, per exemple, tenim moltes denúncies sobre violacions del que és la seguretat social del treballador”, va apuntar.No obstant això, va reconèixer que si bé la reforma significava una via ràpida per a solucionar aquest tipus de problemes, així com el cas de la paritat de gènere en l'exercici de càrrecs en empreses i institucions o la consolidació de la democratització de les universitats, entre uns altres, ara hem d'emprendre altre camí per a assolir aquest tipus de reivindicacions. Va explicar que per a assolir això s'haurà de refer el treball social per a situar-lo dintre de l'actual Carta Magna i seguir avançant.


El titular és de l'opinió que ha d'obrir-se un debat amb tots els sectors per a arribar a aquestes metes socials i entrar en labor juntament amb l'Assemblea Nacional (AN). Per a Rivero, “el President sempre ha tingut la virtut de recollir les reivindicacions i propostes del proletariat i ara tenim a veure com seguim avançant”.