30/6/11

La independència del Principat, més a prop que mai segons un sondeig

Segons el darrer càlcul de Baròmetre d'Opinió pública presentat aquest matí pel Centre d'Estudis d'Opinió el 42,9% dels catalans votaria a favor de la independència si es convoqués un referèndum sobre l'autodeterminació del Principat, mentre que el 28,2% votaria en contra i el 23,3% s'hi abstindria. D'aquest resultat es dedueix que la propsta d'estat independent tindria el suport explític del 25,5% dels habitants a la Comunitat Autònoma de Catalunya en situació de dret a vot.

Per una altra banda, segons aquest baròmetre un 33% dels enquestats optaria perquè el Principat de Catalunya fos un estat dins d'una "Espanya federal" (un terme no explicat a l'enquesta) i un 31,8 apostari per continuar sent una comunitat autònoma.

Tal i com exposa la notícia del Racó Català sobre aqueta enquesta, això validaria amb fermesa un eventual referèndum autodeterminista de cara a la comunitat internacional, ja que comptaria amb una participació de més de 71% del cens i el "Sí" recolliria el 60% de suport. A tall d'exemple, el cas de Montenegro se li va exigir una participació per sobre del 50% i un resultat del 55% favorable..

Aquest mateix anàlisi indica que els motius per votar a favor de la independència (pregunta on es pot respondre diverses opcions) hi ha: capacitat i desig d'autogestió econòmica (36,4%), sentiment d'incomprensió (13,8%), certesa que Catalunya milloraria (13,3%), sentiment identitari (11,5%), sentiment de pertinença a Catalunya com a nació (10,4%), per guanyar capacitat de decisió i autonomia (10,3%), capacitat d'autosuficiència (7,1%), desig de model de país (4,7%), única via de millora (3,6%), entre d'altres.

Sobre els motius per votar en contra de la independència hi ha: preservació de la unitat d'Espanya (42,6%), sentiment identitari (18,7%), independència inviable (12,3%), partidari de globalització -treure fronteres- (10,7%), no seria positiu per Catalunya (9,7%), preferència de model federal (5,2%), no és un procés prioritari ni viable (4%), la independència és extremista (2,9%), entre d'altres.
Com a conclusió de l'enquesta, el Baròmetre polític del CEO evidencia que l'independentisme és majoritari a la Catalunya autònoma (CAC) i recolliria un 60% de suport en cas de consulta oficial. Unes dades que també aporten un 75% d'enquestats favorables a favor del concert econòmic i menys d'un 20% en contra.