14/4/11

14 d'abril, 80 anys de la somiada Catalunya lliure de Francesc Macià

Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van suposar una victòria incontestable d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), un partit fundat un mes abans. Amb 3.219 regidors, es va convertir en la primera força política de Catalunya, molt per damunt de la Lliga Regionalista o Acció Catalana.
Francesc Macià, empès per l’eufòria republicana i democràtica que planejava a Catalunya, va decidir proclamar de manera unilateral “la República Catalana a l'espera que els altres pobles d'Espanya es constitueixin com a Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica”. Amb aquest gest, el polític català va aconseguir preocupar el govern provisinal espanyol, que tres dies més tard el convenceria per reinstaurar la Generalitat de Catalunya dins la República espanyola.

Obre l’Espai Macià, un nou espai a Les Borges Blanques dedicat a la figura de l’Avi

Coincidint amb la proclamació de la República Catalana, avui obre a Les Borges Blanques L’Espai Macià, un museu dedicat a la figura de l’ex-president de la Generalitat. Durant tot el dia d’avui, es farà una jornada de portes obertes perquè els visitants puguin descobrir els moments més destacats de la vida de Macià.

Més informació: