19/6/10

Saramago, la cara oculta d'un brillant intel.lectual

Seria impropi d'una persona d'uns mínims culturals, posar en dubte l'altura literària i la seva capacitat intel lectual. Saramago ha estat segurament un dels escriptors més brillants en llengua portuguesa que ha donat la història, i això és una evidència que a ningú se li escapa.

La seva obra literària s'acosta a la perfecció i els seus incomptables treballs, el van fer mereixedor del Nobel de literatura, i llegir el "Evangeli segons Jesucrist" és un plaer per a la ment i et fa descobrir que darrere de cada dogmatisme, moltes vegades hi ha faules i només faules .

Saramago està a l'alçada dels grans literats i ningú ho posarà en dubte, però l'escriptor mort tenia la seva cara oculta, la seva cara B de la moneda i fa per aquestes dates un any, va demostrar fins on es pot arribar a Pel que fa a servilisme i baixesa moral.

Ara fa un any, Alfonso Sastre, un altre gran escriptor i dramaturg, segurament el més gran dramaturg viu, es presentava a les eleccions encapçalant la llista electoral Iniciativa Internacionalista i de seguida el pitjor del feixisme espanyol, es va llançar com un llop, a insultar a Alfons ia tractar que la llista no pogués presentar-se a les eleccions europees.

Finalment es va poder presentar i si avui dia, no té una representació al parlament europeu és a causa del escandalós tupinada que va protagonitzar el govern espanyol. Però si es va presentar, no va ser precisament per l'ajuda d'aquest intel.lectual d'esquerres. Saramago afirmo i sense cap pudor que Alfons sastre era un "valedor d'assassins". I es va quedar tan ample.

Saramago firme i subscriure tots els manifestos li va posar per davant els Rubalcaba de torn, per demonitzar i acabar amb l'independentisme basc i en més d'un, va coincidir amb Rosa Diaz i altres misèries de la "esquerra"

Saramago, després d'un passat de militància en el Partit Comunista Portuguès, acabo militant al costat dels governs de la porra i tent rígid, fent causa comuna amb aquests assassins d'il • lusions i de voluntats que avui dia, constitueixen els poders espanyols.

Saramago, va tenir la extravagància de parlar en aquests termes de Polanco, el que va ser president del grup PRISA quan el capitalista  va morir ..

"Polanco és la cara amable del capitalisme". Res estrany en aquestes paraules i és que s'ha de ser agraït amb la mà que et dóna de menjar ...

I tampoc és d'oblidar la extravagant idea que va proposar d'unificar l'estat espanyol i portuguès juntament amb Andorra i constituir així un nou estat ibèric .. em fa que als seus compatriotes no els entusiasme la idea, un ha estat a Portugal i pot assegurar que si alguna cosa detesten és .. la prepotència espanyola.

Fabretti, persona d'extraordinària vàlua diria d'ell, ara fa un any i em permeto la llicència de repetir les paraules del mestre i company Carlo Fabretti

"Com pot un supòsit intel.lectual d'esquerres parlar del 'cara amable del capitalisme', que és com parlar de la cara amable de l'explotació i l'atropellament? La resposta és molt simple: perquè a aquest supòsit intel.lectual d'esquerres el capitalisme, efectivament, li mostra un rostre molt amable, el converteix en un privilegiat, de la mateixa manera que Goethe era un privilegiat d'aquell 'ordre' que volia veure mantingut fins i tot a costa de la injustícia (una injustícia que a ell mai ho arribaria, és clar) ".

Quan mor una persona, se li deu un respecte a la seva memòria i el cas de Saramago, no ha de ser una excepció, però aquest respecte no ha d'incloure fer amnèsia de les seves misèries i en el cas del Nobel portuguès van ser moltes.


Les lletres portugueses i de tot el món estan de dol, però també els opressors i repressors de l'estat espanyol, que van comptar amb la seva col laboració, per tractar d'acabar amb la democràcia amb l'intent de il.legalització d'Iniciativa Internacionalista i amb la seva signatura sempre en contra d'un poble en lluita pels seus drets socials i nacionals.

¿I perquè parlar dels seus insults a la revolució cubana, anomenant "dictadura" o les FARC, anomenant "terroristes"?.

Saramago ja és un record i un literat mort, però també ens ha de quedar com a record l'última etapa de la seva vida, dedicada al servei de l'estat opressor.

Andoni Baserrigorri