14/6/10

Multitudinària marxa al Parlament per reclamar el dret a l'autodeterminació

Milers de persones s’han manifestat aquest dissabte a Barcelona a la marxa convocada per la Plataforma per Dret de Decidir (PDD) per reclamar el dret a l’autodeterminació. Amb el lema 'Autodeterminació és democràcia', la marxa, que ha sortit de la plaça Urquinaona amb destinació al Parlament, ha servit també per animar a la participació en la pròxima onada de consultes sobre la independència del proper 20-J.

La convocatòria ha reunit unes 50.000 persones segons l'organització, mentre que la guàrdia urbana i els mossos d’esquadra han reduït la participació, segons l’ACN, a 5.000 persones. Una xifra molt minsa tenint en compte que el volum de gent era tan gran que encara hi havia persones esperant a sortir des de plaça Urquinaona i iniciar la marxa quan la capçalera de la manifestació ja havia arribat al capdavall de la via. Molts participants lluïen senyeres o estelades, barretines i pancartes anunciant o recordant la celebració de la consulta independentista a la seva localitat.

Després de la manifestació, l'acció s’ha traslladat a l'Arc de Triomf, amb discursos i actuacions musicals i literàries. Entre d'altres, l'actriu Montserrat Carulla ha llegit el poema 'La Campana de Sant Honorat' mentre que el cantautor Jaume Arnella ha reversionat el clàssic popular 'El tren pinxo de Banyoles'.

El president de la PDD, Josep Cruanyes, ha afirmat que l’acceptació a tràmit de la IP per celebrar un referèndum sobre la independència confirma que el procés de l'autodeterminació “no és només una cosa d'unes consultes aïllades”, “sinó una presa de consciència del poble català”.


Valoració positiva, malgrat tot
“La PDD es felicita i felicita totes les comissions de consultes desplaçades a Barcelona per l'èxit d'aquesta marxa, malgrat la falta de suport dels partits i els sindicats i el boicot informàtic per desmobilitzar-nos i per fer-la fracassar”, ha afirmat l’entitat a través d’un comunicat. La PDD, a més, considera que “hi ha hagut tres aspectes particularment importants que han quedat clars en el transcurs de la mobilització”: “la decidida aposta per la radicalitat democràtica que suposa la reivindicació del dret a l'exercici de l'autodeterminació; la consideració que l'autodeterminació va lligada amb tenir el poder de decidir sobre els conceptes bàsics de país que abasten tots els aspectes clau de la reconstrucció nacional del nostre país; el convenciment que aquest moviment és de tots i en això està la seva força”.