28/9/09

A voltes amb la bossa, de plàstic

per Juan Mari Beldarrain Membre de Eguzki

Assistim aquestes setmanes a una intensa campanya mediàtica sobre la retirada de les bosses de plàstic en algunes grans extensions comercials (hiper, super, mega ...). Fins i tot apocalíptics anuncis televisius ens consciència sobre la maledicció de la borsa - de plàstic-, que pot acabar amb el planeta, i si ens descuidem fins amb els que habitem en aquest.


En principi la croada contra les bosses de plàstic, als que estem «en contra de tot», ens podria semblar estimulant, ja que portem anys preconitzant el fre a l'abús consumista de les bosses d'un sol ús. Però fidels a la nostra tradició - «en contra de tot» -, aquesta iniciativa ens fa olor de socarrim. Que els qui ens han imposat aquesta forma de consum, les grans superfícies, es tornin ara més «radicals» que els ecologistes no acaba de convèncer.


Que si gastem 280 bosses per càpita a l'any, que si triguen més de 400 anys a descompondre's, que fins i tot maten peixos i mamífers marins. ¡Horror! Els hiper, super, maxis, fent d'Al Goor i responsabilitzant als consumidors de tot aquest desastre. Emporta't el carret sempre la bossa de ràfia, sigues responsable, no fotis el medi ambient, et vénen a dir.


I el fotut és que és veritat. Però hi ha un "error" en l'atribució de la responsabilitat. No som nosaltres, els consumidors, els que tenim la clau per acabar amb aquest consum insostenible. És el «telepredicador» el responsable que haguem arribat a aquesta situació.


Els fabricants i les grans superfícies són el que han acabat amb les ampolles reutilitzables i retornables, per estalviar espai amb l'estoc. No ens donen opció a triar, ampolles d'un sol ús o ampolles de beure i tirar.


Per això es va inventar el punt verd, nosaltres paguem els envasos no retornables, i ells s'estalvien la seva recollida, emmagatzematge, retorn, i reutilització. I a sobre de pagar, l'hi tornem gratis, si és que som ciutadans conscienciats.


Ens proposen / imposen no utilitzar aquestes bosses de plàstic com a fórmula per respectar el medi ambient, però mentrestant ells segueixen venent bosses de plàstic per a les escombraries dels residus que els comprem. Senyors, ¡siguin conseqüents! Retirin també de les prestatgeries dels seus hiper, maxis ... aquestes maleïdes bosses que tant de mal fan.


Però el gros de l'assumpte és que tu, amb el teu carret, reduces a l'any 800 / 900 grams de residus de plàstic en concepte de bosses, i ells en una setmana et «venen» quilo i mig d'escombraries en forma d'envasos de plàstic. Tens en les seves prestatgeries PE, PP, PS, PET, PE AD; PE BD ... i tota la gamma imaginable de plàstics a la teva disposició. Hortalisses del Llevant embolicades en plàstic, verdures, embotits, xampú, lactis, refrescos ... sense límit. I ara resulta que el principal problema ambiental són les joioses bosses que et proporciona la caixera. D'això se'n diu enganyar a un babau.


Els clients que han acabat amb el comerç local, els que posen la soga al coll dels productors locals, amb carns de Romania, verdures i hortalisses portades d'Àfrica, amb llet i formatges al ∙ lòctons, amb aigua «estrangera», fruites tropicals i peixos «índics », pretenen responsabilitzar-nos, ara, els consumidors de l'estat del planeta.


Entenem que en aquesta època de crisi en el consum, els responsables de màrqueting de les grans superfícies, pretenguin millorar la imatge corporativa donant-se un "rentat verd».


Però és inacceptable que tot el pes recaigui sobre la consciència del consumidor. Se'ns demana que donem el pas i fem l'esforç, però ells mentrestant s'estalvien el cost de les bosses i el corresponent pagament del punt verd de les mateixes.


Si els fabricants, envasadors, i grans superfícies comercials, volguessin fer alguna cosa de veritat per reduir les agressions al medi ambient ia l'augment de residus que els seus negocis generen, millor farien en reduir el sobreenvasado, posar a la nostra disposició l'opció d'adquirir envasos retornables , fomentar els productes locals, pagar preus dignes als nostres productors i un llarg etcètera .. Segur que aquestes mesures van en contra dels seus beneficis, però segur que són més eficaços per respectar el medi ambient, que l'anècdota de retirar les bosses.


I no ens sembla malament aquesta retirada, la recolzem, però el pas ha de ser més seriós i bilateral. Substitueixin els envasos de plàstic d'origen petrolífer, per envasos menys agressius i naturals de fècula de patata o altres d'origen i tractament orgànic, i entre tots guanyarem la batalla al plàstic contaminant. Si no, tota aquesta faula de la retirada de les bosses no passarà de ser un esquer propagandístic.


Que les bosses no ens impedeixin veure el bosc, allà on quedi