4/6/09

Victòria de l'esquerra independentista a Groenlàndia

El partit independentista i socialista Inuit Ataqatigiit (Comunitat Inuit) ha guanyat aquest 3 de juny les eleccions a Groenlàndia, amb un 44% dels vots i 14 dels 31 escons del parlament, derrotant l'actual govern de socialdemòcrates, i els liberals i conservadors partidaris de l'autonomia.


Amb aquesta victòria, i després que el 2008 s'aprovés una reforma de l'autonomia que obria la porta a l'autodeterminació, el poble Inuit s'acosta a la plena sobirania, i a poder controlar els grans recursos naturals de la seva terra, fins ara en mans de l'Estat danès i les companyies multinacionals, per a benefici del seu poble. També podrà emprendre el repte d'aturar la depredació ambiental, a més de lliurar-se de l'ocupació militar que suposen les nombroses bases estratègiques nord-americanes.


L´Inuit Ataqatigiit inicià la seua activitat com a organització política el 1977 amb l´objectiu d´assolir la plena independència de Groenlàndia, colònia de Dinamarca des de 1775. Nascut dels diversos moviments de la nova esquerra dels seixanta i setanta que existiren a l´illa, i fortament influenciat per la resistència vietnamita i els diversos moviments anticolonials, l´IA es caracteritzà per ser una força socialista marxista, paninuit, ecologista i amb un programa concret de defensa de les tradicions i cultura inuit davant l´assimilacionisme danès.


El moviment independentista grenlandès s´ha estructurat fins a dia d´avui a l´entorn d´aquesta organització política que liderà el vot contrari al règim autonòmic el 1979, la sortida de Grenlàndia de la CEE el 1985 en desacord amb les quotes pesqueres comunitàries, la reivindicació dels drets originaris al territori i l´oposició a la remilitarització nord-americana de l´Àrtic.



Més informació:
Web d'Inuit Ataqatigii: http://www.ia.gl/
Article Caminant cap a la independència enmig de l´Àrtic (Accent 139)