2/11/08

Chávez es felicita pel llançament del primer satèl·lit veneçolà


El president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha seguit des de Caracas el llançament a la Xina del primer satèl·lit veneçolà de comunicacions, batejat amb el nom de "Simón Bolívar". El govern veneçolà ha invertit 406 milions de dòlars en un satèl·lit que, segons ha dit, serà el primer "satèl·lit socialista", ja que, tal com ha promès, el cedirà per ser utilitzat per altres països sud-americans i del Carib. Chávez, que no ha anat a la cimera d'El Salvador, ha comparegut al costat del bolivià, Evo Morales, a qui ha agraït la seva presència durant la transmissió en directe per la televisió veneçolana. El llançament del satèl·lit l'ha fet un coet xinès des d'una base del país asiàtic.

El satèl·lit veneçolà que ha estat llançat amb èxit és el "Venesat-1", tot i que ha estat batejat popularment -com no podia ser d'una altra manera- com "Simón Bolívar". El satèl·lit de telecomunicacions de fabricació xinesa i bandera veneçolana ha marcat el bateig de la cursa espacial de la república bolivariana.L'ha posat en òrbita el "Larga Marcha", un coet que ha sortit de la província xinesa de Sichuan amb disset minuts de retard. A Veneçuela, s'ho han mirat en directe el president Hugo Chávez i el seu homòleg bolivià Evo Morales, convidat per donar fe que el satèl·lit serà d'ús plenament llatinoamericà, amb un senyal visible des del sud de Mèxic fins a mitja Argentina.
Per això, Hugo Chávez l'ha qualificat de "satèl·lit socialista" i ha explicat que l'ha llançat per permetre que la medicina i l'educació arribi als punts més remots de Veneçuela, on farà peu a través d'una base situada al centre del país. Chávez també ha dit que així no hauran de pagar "milions de dòlars a les empreses transnacionals d'Occident". El president Veneçolà ha qualificat el llançament del satèl·lit de "pas més cap a la independència dels pobles".