8/10/08

Weathermen: ianquis i revolucionaris

El Partit Republicà acusa Barack Obama, just abans del segon debat d'avui, d'afinitats ideològiques amb un grup armat nord-americà dels anys 1970


Amb totes les enquestes en contra, el candidat republicà John McCain ha optat per endurir el to de la campanya electoral nord-americana i mirar de mobilitzar els votants més escorats a la dreta. La decisió ja s'ha plasmat, aquest mateix cap de setmana i a través de la seva mà dreta, Sarah Palin, que va denunciar els vincles i les suposades afinitats de Barack Obama amb Bill Ayers. Ayers és actualment professor universitari, però, la dècada del 1970, fundà el desaparegut grup revolucionari nord-americà The Weather Underground. Agafant-se a informacions periodístiques sobre la coincidència d'Obama i Ayers, entre 1999 i 2002, al consell de l'ONG Woods Fund de Chicago, els republicans acusen el candidat demòcrata (amb anunci i tot) de compartir la ideologia d'un grup que fa tres dècades va encapçalar revoltes estudiantils i va col·locar bombes contra el govern dels EUA.


The Weather Underground


Bevent de la lluita antiimperialista i del discurs anticolonial, de les protestes contra la guerra del Vietnam, de la resistència a la contundent repressió menada per l'FBI contra els moviments pels drets dels afroamericans i amerindis, de l'efervescència estudiantil i universitària dels anys 1960 i, també, de la potent contracultura nord-americana, l'agitat 1968 es va constituir als EUA 'una jove organització revolucionària integrada per homes i dones comunistes'. Aquest 'exèrcit roig americà', com el va anomenar alguna vegada un dels fundadors, Bill Ayers, va rebre el nom de Weather Underground Organization (WUO), per uns versos del tema Subterranean Homesick Blues de Bob Dylan ('You can't need a weatherman to know which way the wind blows').


Els Weathermen, com també van ser coneguts, es van presentar públicament l'any següent a Chicago, amb la preparació i execució dels anomenats Days of Rage: del 8 a l'11 d'octubre de 1969 (demà farà trenta-nou anys justos), coincidint amb la convenció demòcrata a la ciutat, centenars d'estudiants i membres del Black Panther Party, l'Indian American Movement i els Young Lords porto-ricencs van ocupar els carrers més comercials seguint la proclama 'Bring the war home' (portem la guerra del Vietnam a casa). Malgrat les nombroses detencions, la WUO va continuar l'activitat en la clandestinitat com un 'grup d'educació a través de la propaganda pel fet', i el 1970 va arribar a declarar la guerra a la principal potència militar del planeta, els EUA.


Durant tota la dècada, els Weathermen van reivindicar robatoris a bancs, atacs a comissaries i la col·locació d'artefactes contra edificis de l'administració nord-americana i, fins i tot, contra el Capitoli de Washington (1 de març de 1971) i el Pentàgon (19 de maig de 1972). Una altra acció de gran ressò va ser, el 1970, quan membres del grup van ajudar el gurú de la cultura lisèrgica, Timothy Leary, a fugir de la justícia nord-americana i a establir-se a Algèria. La fi de la guerra al Vietnam (1973), d'una banda, i la detenció constant de membres va acabar debilitant els Weathermen, que van dissoldre's el 1977.


Probablement hi va haver converses amb el govern, perquè la majoria de membres van rebre condemnes lleus. Ayers mateix va sortir de la presó set mesos després d'haver-se lliurat a l'FBI. De la Weather Underground Organization, n'hi ha molta informació als documentals Underground (de 1976) i The Weather Underground (2003, vídeo), al llibre d'Ayers Fugitive Days (publicat casualment l'11 de setembre de 2001) i, és clar, als arxius de l'FBI.


Activisme contracultural


L'acció armada de la Weather Underground Organization no va ser un fet aïllat. Durant les agitades dècades del 1960 i del 1970 el país va veure i viure una florida de moviments revolucionaris a recer de l'oposició a la guerra del Vietnam i de l'activa contracultura nord-americana. A l'ombra d'organitzacions realment potents com el Black Panther Party, l'Indian American Movement i les Forces Armades d'Alliberament Nacional de Puerto Rico, un grapat de grups heterogenis van actuar amb tota mena de mitjans en territori nord-americà. Hi ha, per exemple, el White Panther Party de John Sinclair, molt influït per la música i les drogues, o el grup anarquista-situacionista novaiorquès Motherfuckers.


En aquesta línia, i també a Nova York, van centrar l'activitat els Yippies (Youth International Party) d'Abbie Hoffman, a mig camí entre la performança i la lluita armada. Una de les seves accions va consistir a entrar a Wall Street i, abans de ser-ne desallotjats, llançar sobre els agents de borsa bitllets probablement falsos de cent dòlars..., que van desaparèixer ràpidament. També cal esmentar, de la mateixa època, el grup feminista WITCH (Women's International Terrorist Conspiracy from Hell) i, sobretot, la guerrilla urbana Symbionese Liberation Army (SLA), que va actuar al nord de Califòrnia durant els anys 1970.


Aquest estrany 'grup d'avantguarda revolucionària' va obtenir molta notorietat arran del segrest de Patty Hearst, filla del magnat de la comunicació Randolph Hearst, que mentre va restar en captivitat va arribar a participar en algunes accions de l'SLA. El llibre Los días de furia (La Felguera, 2004) repassa amb detall tota aquesta agitació política esquerrana i alternativa del 1960 i el 1970 als EUA.



VIDEO