4/6/08

La CPT denuncia la pràctica generalitzada de la tortura a l'Estat Espanyol

En l'informe, presentat a Madrid el dissabte 31 de maig, es recullen 319 casos coneguts l'any 2007, que afectaren a 689 persones, així com 271 casos d'anys anteriors denunciats l'any passat que afectaren a 393 persones. En aquest sentit, la CPT ha volgut destacar que cal tenir en compte que molts casos de tortura i agressions per part dels cossos de les FSE o funcionaris de presons no són denunciats, ni davant dels tribunals ni davant cap altra instència pública o privada,ja sigui per amenaces o per por a represàlies.


Segons ha anunciat, la Coordinadora va començar a fer aquests dossiers en l'any 2004 i des de llavors la xifra d'afectats ha augmentat considerablement.Durant aquest temps, s'ha recollit notícia de casos ocorreguts des de 2001, un total de 2458 casos que han afectat a 5142 persones.
Els principals afectats per les tortures han estat els qui disposen de més indefensió: immigrants i detinguts sota règim d'incomunicació, és a dir tots aquells detinguts per motius polític.


Pel que fa als casos de l'any passat, una gran part foren als Països Catalans, on s'han conegut 67 casos al Principat (afectant a 144 persones), 28 casos al País Valencià (56 persones), i 7 casos que han afectat a 7 persones. Un total de 102 casos denunciats que afectaren a 207 persones. Al Principat destaca el nombre de casos de tortures a mans dels Mossos d'Esquadra, el cos policíac autonòmic dirigit per Joan Saura, que ha registrat 77 denúncies, arribant a igualar i superar els pitjors nivells de la Guàrdia Civil i la Policia espanyola de maltractes contra ciutadans catalans. També destaca l'alt nombre de denúncies contra policies locals, que en els darrers anys han assumit cada vegada més tasques repressives.


Pel que fa al ratio de denuncies per habitant, el Principat de Catalunya és una de les zones on es registra un nombre més elevat de denúncies de tortures dels cossos repressius, només per sota de Ceuta, Melilla i el País Basc, les zones on l'Estat fa un ús més intensiu de la voiolència repressiva, junt amb Madrid, on hi ha les principals instal·lacions.carceràries, judicials i policials on són traslladats bona part dels detinguts, especialment per motius polítics.


Així mateix, la Coordinadora ha assegurat que des del Govern espanyol no només es garanteix la impunitat amb pràctiques com la incomunicació o l'arxivament massiu sense investigar de les denúncies, sinó que es segueix la política d'afirmar que "el que diu l'enemic és mentida" perquè els casos de tortura perdin credibilitat, i d'aquesta manera els torturats que s'atreveixen a denunciar-ho són acusats al seu torn, reforçant-se així la impunitat dels torturadors. Aquesta política de donar cobertura als torturadors ha estat especialment reforçada amb les declaracións del ministre Alfredo Pérez Rubalcaba en alguns dels pocs casos que han arribat a la opinió pública.


Finalment, durant el passat any la CPT va tenir coneixement de la mort, almenys, de 105 persones que es trobaven sota la custòdia de funcionaris de policia o de preson.



Contingut íntegre de l'informe (pdf, cast)