8/6/08

Deneguen les invalideses laborals als afectats de fibromialgia i fatiga crònica

Han estat unes setmanes intenses pels afectats de fibromialgia i el síndrome de la fatiga crònica. El passat 12 de maig se celebrava el dia internacional d´aquestes malalties anomenades "del dolor", mentre el 22 del mateix mes el Parlament principatí debatia una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per millorar-ne l´atenció. Mentre, les autoritats neguen sistemàticament qualsevol pensió d´invalidesa laboral als afectats d´aquestes patologies.Iniciativa legislativa popular (ILP)Els actes reivindicatius del 12 de maig, dia internacional dels afectats de fibromialgia i fatiga crònica, van tenir especial repercussió a Barcelona.


Diverses associacions d´afectats per aquestes malalties van presentar al Parlament principatí 140.000 signatures per demanar que les tres úniques unitats especialitzades en la salut pública en aquestes patologies arribin fins a vint.




Alhora, els afectats reivindiquen no haver d´esperar més de 90 dies d´espera per a visitar-se amb l´especialista de la sanitat pública, i sobretot que aquestes malalties anomenades "del dolor" siguin reconegudes per a les prestacions d´incapacitats permanents, doncs molts afectats que no poden treballar tampoc se´ls reconeix les prestacions.Després de diverses mocions alternatives, el conjunt de grups parlamentaris van aprovar un text que es compromet a crear vuit unitats especialitzades en fibromialgia i fatiga crònica arreu del Principat.


La moció va ser votada per la totalitat del ple entre aplaudiments dels parlamentaris, i amb la mirada posada en la parlamentària socialista Manuela de Madre, que va expressar la seva "alegria" per la decisió.Negatives sistemàtiques a les pensions d´invalidesaLa realitat actual d´aquestes malalties però no deixa gaire espai per a l´alegria de què feien gala els polítics.

Avui en dia al Principat existeixen tres únics centres especialitzats a la xarxa pública, a l´Hospital Clínic, la Vall d´Hebron i del Mar, tots tres a Barcelona, per a atendre a 135.000 persones afectades de fibromialgia, i 10.000 de fatiga crònica, segons dades del Departament de Salut.Els afectats actualment han es troben en una llista d´espera de dos anys, i alhora, les entitats d´afectats han denunciat que sistemàticament l´ens de valoració d´incapacitats de la Generalitat (l´ICAM) no aprova cap invalidesa laboral per aquestes malalties, a pesar que múltiples especialistes, i ara fins i tot el Parlament, han determinat que són patologies molt greus i incapacitants.


Els afectats també denuncien que els informes dels centres mèdics especialitzats de la xarxa són sistemàticament ignorats per l´ICAM, deixen els afectats l´única via dels Jutjats per poder tenir la invalidesa laboral que els correspon.