4/5/08

L´empresonament d´en Franki genera una onada de solidaritat


Tan bon punt es va saber la notícia que el Constitucional havia rebutjat el recurs presentat fa dos anys i mig pels advocats d´en Francesc Argemí, Franki, la solidaritat va començar a escampar-se arreu dels Països Catalans. Una concentració va reunir una vuitantena de persones el dia 24 a davant de l´Ajuntament de Terrassa on se celebrava el ple municipal. A més, ja hi havia convocada, des d´un primer moment, una manifestació a Barcelona pel proper dissabte 10 de maig a les 18 hores.

En el moment de tenir notícia de l´entrada a presó d´en Franki van ser convocades noves concentracions. En concret, en el moment de tancar aquest número de L´ACCENT, el dilluns 28 s´havien produït concentracions a Terrassa i a Barcelona, aquesta última amb violentes càrregues dels Mossos d´Esquadra contra les persones que s´havien anat concentrant espontàniament en suport al militant terrassenc.

Ultratge a la bandera espanyola

Dues setmanes després que el Tribunal Constitucional espanyol ratifiqués la condemna a 2 anys i 8 mesos de presó contra en Franki, els mossos el detenien el passat dilluns 28 d´abril i el conduïen a la presó Model de Barcelona.

Oficialment, el motiu esgrimit per la seva detenció, produïda sense avís previ als seus advocats, ha estat el "risc de fuga", però el cert és que en Franki havia estat complint amb tots els requeriments judicials des del primer moment.

En Franki va ser jutjat i condemnat ara fa quatre anys, per uns fets corresponents a la Festa Major de Terrassa de 2002, quan una cercavila festiva que demanava la retirada de les banderes espanyola i europea de l´Ajuntament egarenc va ser durament reprimida per la policia municipal. Mesos més tard, aquests mateixos agents van presentar una denúncia acusant a dues persones d’agressió a l’autoritat. Un d´aquests agents va reconèixer després que havia denunciat en Franki perquè li havien passat el seu nom i cognoms escrits en un paper.

El jutge encarregat del cas va ser Enrique Rovira del Canto, antic fiscal militar durant la dictadura que va esdevenir jutge amb la transició, i que va condemnar en Franki per delictes de "desordres, atemptat a l´autoritat i ultratge a la bandera espanyola". Segons el text de la condemna "no se podía acreditar la participación de los acusados en los hechos", però com que segons la policia estaven allà "ho podrien haver fet".
No arronsar-se davant un "càstig exemplar"

Suport Antirrepressiu de Terrassa i Alerta Solidària han coincidit a qualificar l´empresonament com una mesura de "càstig exemplar" contra en Franki i "contra totes aquelles persones actives, solidàries i compromeses", per defensar el dret a "pensar lliurement i a actuar en conseqüència". També han fet una crida a presentar mocions als ajuntaments, recollir signatures i adhesions a la campanya solidària, així com a dur a terme "accions descentralitzades" arreu del territori.