23/4/08

"Si no acabem amb el sistema capitalista serà impossible salvar la terra"

Evo Morales a l'ONU: "Si no acabem amb el sistema capitalista serà impossible salvar la terra"

El President bolivià Evo Morales va ser l'orador d'ordre ahir a les Nacions Unides en ocasió de la inauguració del Fòrum Permanent de Pobles Indígenes. En un discurs encès però reflexiu, que va ser motiu de diverses ovacions, el president bolivià va centrar la seva ponència proposant els "Deu Manaments Per a Salvar el Planeta, la Vida i la Humanitat", on va catalogar al capitalisme com el causant de les guerres i els mals del planeta.

"No és possible que el capitalisme converteixi la mare terra en una mercaderia.. si no acabem amb el sistema capitalista sera impossible salvar la terra" va sentenciar el mandatari davant d'una tancada ovació. "Que els països del nord paguin el deute ambiental, en comptes dels països pobres pagar el deute extern" va afirmar el mandatari amb referència a la contaminacion global desencadenada pels països industrialitzats.

Igualment, el president Morales es va referir a les guerres imperialistes: "Amb la guerra no guanyen els pobles, guanyen els imperis, amb la guerra no guanyen les nacions, guanyen les transnacionals Volem democràcies verdaderes, no sotmeses a l'imperi" posteriorment, fent referència a la guerra del Chaco, va agregar que va "ser en benefici de les multinacionals" aprofitant l'oportunitat per saludar els germans Guaraníes presents al fòrum i felicitant igualment el poble del Paraguai per l'elecció del nou President Lugo.

El President Morals també es va referir als biocombustibles: "No entenc com es pretenen destinar terres fertiles per produir combustibles per a autos|actes de luxe... fins i tot el FMI i el Banc Mundial han alertat sobre l'augment dels costos dels aliments, com a conseqüència de la producció de biocombustibles... és potser l'única coincidència en la meva vida que tingui amb aquests organismes" va agregar el mandatari davant dels aplaudiments dels delegats.

El líder indígena també va criticar la desigualtat i va advocar per la democratització dins de les Nacions Unides: "No és possible que hagin països de primera i de segona, on uns poderosos exerceixen el vet" va afirmar referint-se el Consell de Seguretat. "Cal "democratitzar el Consell de Seguretat" va concloure el mandatari.

El Fòrum Permanent de Pobles Indígenes és un organisme dins de les Nacions Unides on representants de l'els pobles originaris del planeta es reuneixen per impulsar polítiques de protecció als pobles indigenas, el seu mode de vida, medi ambient, cultura i cosmovision. Al Fòrum, que va començar ahir i durés fins i tot el 2 de maig, aquesta igualment present una delegació de la República Bolivariana de Veneçuela que expliqués davant dels delegats la situació dels pobles indígenes del país i els assoliments|èxits del govern bolivariano en la defensa, protecció i promoció dels drets dels pobles originaris, garantits a la Constitució Nacional. La delegació veneçolana aquesta conformada per la doctora Noly Fernandez, mèdica Wayuu i directora nacional de Salut Indígena del Ministeri de Salut, i pel Governador de l'Estat Amazones Liborio Guarulla, de l'Ètnia Baniva, primer governador indígena electe al país.