20/4/08

Policies de paisà disparen a Errenteria contra persones desarmades

La policia autonòmica basca va carregar ahir a Errenteria contra desenes de persones que pertenien realitzar una roda de premsa. Segons informa el diari Gara, oc abans havien retingut tres persones que havien engaxar un cartell en un lloc pròxim. En l’atac contra les persones que es trobaven reunides hi van participar policies de paisà, un dels quals va realitzar dos trets de pistola. Els responsables del govern autonòmic han legitimat els trets contra persones desarmades, en una versió inversemblant, com la resposta “a una esboscada” originada a partir de l’enganxada d’un cartell.

Segons diversos testimonis i el de l'organisme antirepressiu Askatasuna, l'Ertzaintza va carregar contra desenes de persones de forma «brutal», ocasionant diverses desenes de contusionats. En aquest instant, a més, un veí d'una població properade 63 anys va ser arrestat «després de rebre una sobirana pallissa» per part dels policies. Mentre, les càrregues es van estendre pels carrers del municipi guipuscoà, en el qual, segons la versió oficial del govern, també es van viure diversos enfrontaments. Al matí, l'Ertzaintza va informar que eren dues els agents ferits, però a la tarda, va augmentar la xifra a nou.

Més tard, quan el veí detingut va ser enviat a la Comissaria de l'Ertzaintza d'Errenteria, les desenes i desenes de persones que anaven a participar a la compareixença van acudir a la pri01_copiacaserna per a protestar. L'Ertzaintza va tornar a carregar en l'exterior de la seva comissaria. Després d'això, segons diversos testimonis presencials, efectius d'aquest cos van prendre «literalment» els carrers d'Errenteria, on van retirar tots els cartells i pancartes que es trobava al seu pas fent la funció. També fou detingut l'advocat Iñaki García Alkorta, quan va preguntar el perquè de tot l'operatiu; en aquest moment el lletrat va ser detingut i conduït a la base policial.


El veí de 60 anys, Jose Luis Gurrutxaga, va haver de ser enviat en ambulància, i en guarda policial, a l'Hospital Donostia, en el qual encara segueix en observació. Askatasuna va explicar públicament que «té cops per tot el cos».