10/1/08

Va morir Phillip B. Agee

per La Jornada

En hores de la nit del passat 7 de gener, va morir en Ciutat de L'Havana Phillip B. Agee. Ciutadà nord-americà, va ser oficial de l'Agència Central d'Intel·ligència fins que va trencar amb ella en 1968 per motius de consciència.

En 1974 va publicar el seu llibre Dintre de la CIA i des de llavors es va consagrar a denunciar les activitats terroristes, desestabilitzadores i subversives del govern dels EUA contra governs i persones progressistes i revolucionaris d'Amèrica Llatina i el Carib. Es va destacar en la solidaritat amb Cuba, Nicaragua, Granada i Veneçuela, entre uns altres.

Phillip B. Agee va anar un lleial amic de Cuba i fervent defensor de la lluita dels pobles per un món millor.

Agee es va unir en 1957 a l'agència, amb la qual va trencar 12 anys més tard, al publicar el llibre Dintre de la companyia, diari de la CIA.

Així com va posar part dels seus records en el paper, el ex agent es va dur a la tomba altra porció de la seva memòria. En els últims anys va refusar amablement les peticions de La Jornada per a acarar les dades més recents que han permès a Mèxic reconstruir els entretelons de la matança de Tlatelolco, el 2 d'octubre de 1968

. “Deixem les coses com estan”, va dir a aquest diari en una de les seves negatives. En altra ocasió va agrair l'obsequi del video Tlatelolco, les claus de la massacre, que resumeix una investigació sobre el cas, produït per La Jornada i canal seis de julio, però igualment va evitar qualsevol comentari de fons.

El seu llibre no va ser l'únic, però sí el primer que va exhibir en extens, i des de dintre, els draps bruts de la CIA. Va mostrar que més enllà de les seves comprensibles relacions amb el govern d'Estats Units, Díaz Ordaz i Echeverría eren part del Projecte Litempo, el més important de l'agència a Mèxic en els anys 60, que incloïa operacions conjuntes i cooperació per a la repressió interna.

Com “oficial de cas” de la CIA, Agee va treballar a Mèxic amb un càrrec de façana, com agregat olímpic en l'ambaixada estadunidense, el que li permetia moure's amb folgança quan tot en el país estava condicionat pels jocs de 1968

. Després de publicar el Diari…, Agee va entrar en el segon capítol de la seva vida contra la CIA. Segons ell mateix va atestar en discursos, articles i entrevistes, en les següents dues dècades va ser perseguit i hostilitzat per l'agència i el govern d'Estats Units, en diverses formes i en diversos països.

Va haver cinc intents de dur-lo a judici per la revelació de secrets, però el govern sempre va desistir, segons Agee, per temor al cabal informatiu que ell pogués conservar.

En els 80 va publicar Treball brut: la CIA a Europa occidental, en coautoría amb Louis Wolf, i després el butlletí Acció encoberta, alimentant l'ofensiva que havia deslligat. Va recórrer als seus records, els seus contactes, noves fonts i documents obtenidosconforme a la llei estadunidense de llibertat d'informació, on va comprovar, entre unes altres, les represàlies oficials contra ell mateix.

Sota la pressió de Washington, cap govern europeu li va permetre quedar-se i en 1980 va arribar a la illa caribeña de Granada, llavors governada per l'esquerrà Maurice Bishop, proper aliat de Cuba. Després de la invasió estadunidense a aquest país en 1983, es va refugiar a Nicaragua.

Després de la derrota electoral dels sandinistas en 1990, Agee es va instal·lar a Cuba, on va fundar una agència de viatges dedicada al turisme estadunidense, negoci complicat per les prohibicions de Washington que els seus ciutadans viatgin a la illa. El ex agent va buscar després el mercat europeu.

Curt d'alçària, rubicundo, amb roba de marca, però informal, i un etern maletí de cuir, tenia l'aspecte del típic home de negocis establert en la illa.