8/1/08

On són les càmeres de la comissaries de la Guàrdia Civil?

per tribuna catalana


Ja ben entrats al segle XXI i amb l'inici d'un nou any, dos episodis de possibles tortures a les comissaries de la Guàrdia Civil d'Euskadi han fet saltar l'alarma pública que aquestes pràctiques contràries als drets humans es puguin estar produint encara avui dia a l'Estat Espanyol. Igor Portu, presumpte membre d'ETA ha estat ingressat a la UVI de l'Hospital de Donostia i en un comunicat mèdic del mateix hospital s'ha informat que el jove basc ha ingressat en estat greu, dues costelles trencades, perforació pulmonar, hematomes arreu del cos. Eusko Alkartasuna, Ezker Batua i Aralar ja han demanat una investigació per tal d'aclarir els fets i és que mentre altres cossos policials, com els Mossos d'Esquadra o l'Ertzaintza, han iniciat un procés per installar càmeres a les dependències policials, a la Guàrdia Civil sembla que de moment s'hi resisteixen.

El cas d'Igor Portu ha aixecat polseguera ja que fa només uns dies, un altre detingut per presumpta pertinença a ETA, Gorka Lupiáñez, segons va publicar el diari Gara, va denunciar també haver patit tortures mentre estava incomunicat en mans de la Guàrdia Civil. Segons el diari Gara, Lupiánez va patir vexacions de tot tipus: va rebre cops al cap, li van posar una bossa que l'asfixiava i li van posar un pal pel forat de l'annus. Aquests dos casos tan seguits han fet tornar a sortir a l'actualitat el tema de la tortura a l'estat espanyol que organitzacions com Amnístia Internacional o Human Rights Watch fa temps que denuncien.

De moment, el que caldria preguntar-se és on són les càmeres i les cintes enregistradores dels interrogatoris als membres d'ETA. I és que seria molt més senzill aclarir aquesta greu situació si en totes les comissaries hi haguessin mecanismes de control ja que la transparència seria clarament més nítida. De moment, el tripartit basc ja ha demanat que no es permetin més aquests tractes a les comissaries i que, per sobre de tot, s'investiguin adeqüadament les denúncies.