22/1/08

Entrevista a Saül Gordillo, Director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN)

per Tribuna Catalana

L'ACN fa molt de servei a la premsa local i comarcal. L'exitós model de proximitat que aplica fora de Barcelona és extrapolable a l'hora de cobrir les notícies que afecten tot Catalunya?

Sí. Des de 1999 fins ara, l'agència té un recorregut basat en la informació local i comarcal que li ha donat unes bases sòlides. Ara es tracta de créixer en la informació nacional. És una agència amb un equip ben preparat i molt professional, i molt ben arrelada al territori, que dóna servei a una realitat comunicativa molt específica de Catalunya. Per tant, ha començat per un front que estava abandonat per les altres agències i, des d'aquesta base, el repte és fer de l'ACN l'agència que expliqui els grans temes de país. És a dir, que doni servei al panorama comunicatiu que no només presta atenció al panorama local i comarcal.

el repte és fer de l'ACN l'agència que expliqui els grans temes de país

Què ofereix l'ACN, que no ofereixin les agències espanyoles, als grans mitjans de comunicació en els temes que afecten a tot el país?

Per començar, el punt de vista català. També els oferim informació de proximitat, perquè han vist que, a través d'Internet, poden donar unes notícies que fins ara no podien oferir per qüestions d'espai. Aquesta és la porta d'entrada, sumada a l'aposta tecnològica. Amb aquests dos punts forts, en els darrers mesos hem incorporat La Vanguardia Digital, El Periódico i l'Avui a la nostra cartera de clients. En els propers temps, els hem de poder oferir informació més nacional, hem d'anar creixent.

en els darrers mesos hem incorporat La Vanguardia Digital, El Periódico i l'Avui a la nostra cartera de clients

Aquest anar creixent, té algun termini fixat?

L'ACN té un finançament plurianual pactat fins el 2009. Llavors es reafirmarà que és un projecte sòlid i seriós, i caldrà que el finançament reflecteixi que es tracta d'un projecte estratègic. Fins llavors, podem fer esforços interns d'optimitzar recursos i organitzar-nos d'una altra manera per posar l'accent en determinats temes, però no podem desatendre el territori, on som hegemònics i fem un servei als mitjans petits que hi són presents. L'aposta dels propers anys és fer de l'ACN l'agència nacional. També és cert que, per a moltes institucions, organismes i entitats de Catalunya, l'ACN és l'única agència. Sense l'agència, les seves notícies no arribarien més enllà de la comarca. Per tant, abandonar el territori per fer només una aposta nacional seria un error. És per això que, sense abandonar el territori, volem començar a posar l'accent, amb els recursos que tenim, en temes d'interès nacional.

La immediatesa és un factor clau en tota agència de notícies, un punt que sovint s'ha retret a l'ACN. Es mira de corregir?

Ja ho hem corregit. Ja no fem un ‘Seguirà ampliació' de totes les notícies, perquè n'hi ha que no en necessiten si fem una primera entradeta més generosa. Per tant, només ho fem d'aquelles que veritablement ho necessiten. Internament, hem flexibilitzat un sistema de funcionar que donava la imatge de poca rapidesa, que en realitat no era certa, perquè la primera entradeta era àgil i, sovint, anava precedida de talls de veu i fotos. Si jutjaves la rapidesa per l'ampliació, anàvem tard. Si ho jutjaves pel primer servei, era ràpid, sobretot per a les ràdios. Precisament, com que l'ACN dóna la notícia en tots els formats, fa que sigui complex el lliurament dels producte en funció dels formats.

El model de periodista que produeix text, foto, vídeo i àudio, no va en detriment del producte final?

Hi ha llocs del territori en què, si no hi tinguéssim un periodista multimèdia, no ens en podríem sortir. Els periodistes de l'ACN saben fer de tot, però ara hem de saber gestionar de quines notícies n'hem d'oferir tots els formats i de quines, no. El model és bo, però hem de personalitzar-ne l'aplicació en funció de l'acte que cobrim. Allà on les fonts d'informació tenen una especificitat que dificulta la feina del periodista multimèdia, hem de ser imaginatius i trobar-hi solucions: enviar-hi dos periodistes en comptes d'un, agafar la senyal institucional... Una cosa és anar a un ple municipal amb una càmera de vídeo i una altra és anar al ple del Parlament, que ja ofereix un senyal propi. Cada vegada més hem de ser un centre de distribució de continguts audiovisuals.

el model de periodista multimèdia és bo, però hem de personalitzar-ne l'aplicació en funció de l'acte que cobrim

Basar-se en la senyal institucional, no va en detriment de la qualitat periodística?

Estic parlant d'un tall de veu, una compareixença... La informació que fem de text sí que és nostra.

Un altre factor clau perquè l'ACN triomfi és que tots els agents polítics i socials la vegin útil. Percep que és així?

Ara hi ha un major reconeixement a l'agència, ningú qüestiona el seu paper ni la seva existència. Les reticències que fa anys algú podia tenir, ja no hi són. Ningú ja no dubta que aquest país necessita una agència que tingui Catalunya com a marc de referència, en català i que atengui l'especificitat del nostre entramat comunicatiu. Percebo que, cada cop més, les institucions ens confien temes que saben que el ressò de l'agència els va molt bé en clau territorial. Tot i que estem lluny d'atrapar l'agència EFE en informació estatal i internacional, en determinats camps ja som la segona agència del país i, en moltes comarques, la primera o única.

ningú ja no dubta que aquest país necessita una agència que tingui Catalunya com a marc de referència

El fet que l'excap de premsa de Governació de la Generalitat hagi passat a ser un dels tres subdirectors de l'ACN, pot provocar que algú consideri que l'agència és més útil a uns determinats actors polítics que a d'altres?

Nego que l'ACN sigui més útils a uns que a uns altres. L'agència és útil, sobretot, als abonats, i aquests no ho qüestionen. Un professional que abans treballava a l'administració pública, ara treballa a l'ACN. És molt curiós que els periodistes critiquem els companys que deixen els mitjans per anar a les institucions, però també se'ls critica quan fan el camí a la inversa. A la gent, se l'ha de jutjar per la seva feina i professionalitat.

L'ACN fa una feina excel·lent a l'hora de cobrir les notícies del dia a dia. En genera de pròpies?

Hi ha un debat de fons sobre quin paper poden jugar ara les agències, en una època en què tots els mitjans es queixen de que costa molt marcar una agenda alternativa. Hi ha una agenda informativa implacable que marca el guió a la majoria dels mitjans. I en el cas d'una agència, els abonats ens reclamen que anem a cobrir aquests temes bàsics. Els abonats valoren molt positivament que ens comprometem a cobrir una sèrie d'actes, perquè ja saben que en podran informar a través nostre i destinen els seus recursos als temes propis. Sí que hem començat a treure temes nostres durant el cap de setmana, també tenim molt clar quins continguts han de fer els nostres delegats a Madrid i Brussel·les, aixequem alguns temes...

comencem a treure temes nostres i tenim molt clar quins continguts han de fer els nostres delegats a Madrid i Brussel·les

L'ACN va signar un acord de col·laboració amb la xarxa informativa ANSAmed per oferir notícies de 17 països del Mediterrani i el Golf. Quan es posarà en marxa?

La xarxa informativa ha començat, d'una manera modesta, a aprofitar les sinèrgies de cada agència, compartir continguts... Ara per ara, però, som una petita part d'un gran engranatge i anem a remolc de la italiana ANSA, que lidera el projecte. Per tant, tenim molt de camí per recórrer en aquest projecte.

En aquest mateix camp, tirarà endavant la intenció de traduir les notícies de l'ACN a l'anglès, espanyol i francès?

Una part dels continguts de l'ACN ja es poden trobar en castellà i anglès. Amb el temps, la intenció és que també hi siguin en francès i aranès.

L'ACN centra el seu marc d'actuació al Principat. Tenint en compte que l'espai comunicatiu català és molt més ampli, i més gràcies a Internet, existeix la voluntat d'actuar a la resta dels Països Catalans?

En paral·lel als altres dos projectes, volem fer una cosa més bàsica, com és donar informació del conjunt de territoris de parla catalana. Actualment, ja oferim informació sobre Catalunya Nord, Andorra i l'equip de Ponent ha començat a donar notícies sobre la Franja. Ara estem treballant per tenir un mínim d'informació del País Valencià i les Illes, on segurament no podrem treballar la informació amb el nivell de proximitat que donem del Principat, però sí que oferirem mínims d'informació que poden ser interessants per als nostres abonats. L'objectiu és oferir els grans temes del País Valencià i les illes Balears, com ha passat amb el repetidor de la Carrasqueta.

volem donar informació del conjunt de territoris de parla catalana. Estem treballant per tenir un mínim d'informació del País Valencià i les Illes

A més de reflectir la realitat dels Països Catalans, l'agència també ha de ser la veu de Catalunya al món?

No tinc aquest encàrrec, avui. Però sí que crec que l'ACN podria jugar un paper d'explicar Catalunya al món a través d'Internet.

L'aposta inicial de l'ACN de situar la seu a Girona, encara és vàlida?

No hi ha cap fet important que faci pensar el contrari. L'agència es va crear a Girona, la redacció central és allí i des de fa un parell d'anys també tenim presència al centre de Barcelona, que li hem de treure tot el rendiment possible sense minvar la potència de la seu. Tot i això, el gruix important de periodistes no estan ni en una seu ni a l'altra, sinó que treballen des de casa, al territori. El tema físic no és un problema de fons per a una agència que ja es va crear a l'era d'Internet i utilitzant les eines tecnològiques que aquest entorn ofereix.