23/11/07

Uribe trenca la mediació i vota per la sang



El president colombià Álvaro Uribe va trencar abruptament la mediació del president veneçolà Hugo Chávez i la senadora liberal colombiana Pietat Còrdova en el procés de bescanvi humanitari a Colòmbia. Així ho va donar a conèixer en un comunicat publicat per la presidència de Colòmbia. Argumenta que la raó és una cridada que van sostenir la senadora colombiana i el president veneçolà amb el comandant de l'Exèrcit, general Mario Montoya. D'aquesta manera, Uribe liquida el procés de mediació i diàleg que venien avançant Chávez i Còrdova en pro d'arribar a l'alliberament dels ostatges de les FARC.

El president de Colòmbia, Álvaro Uribe, va decidir acabar de forma unilateral amb la mediació que el seu homòleg veneçolà, Hugo Chávez, i la senadora Pietat Còrdova mantenien entre el Govern colombià i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) amb llaures a arribar a el tan anhelat acord humanitari. En un comunicat publicat per la Casa de Nariño, el president colombià "dóna per acabada la facilitación de la senadora Pietat Còrdova i la mediació del president Hugo Chávez, a qui agraïx l'ajuda que estaven prestant".

La raó, segons el mateix comunicat, és que "la senadora Pietat Còrdova va cridar telefònicament al comandant de l'Exèrcit, General Mario Montoya, li va demanar una cita i, a continuació, li va passar al telèfon al president de Veneçuela, Hugo Chávez, qui li va fer al general Montoya preguntes sobre segrestats per les Farc".

Segons afirma la missiva, "en la reunió de Santiago de Xile, el president Uribe li havia dit al president Hugo Chávez que no estava d'acord amb que el President de la República Bolivariana de Veneçuela es comuniqués directament amb l'Alt Comandament institucional de Colòmbia".

No obstant això, l'assessor presidencial colombià, José Obdulio Gaviria, va reconèixer avui que Chávez i Montoya, solament van intercanviar una salutació telefònicament. Entrevistat per l'emissora W, Gaviria va admetre que el diàleg va ser molt breu, però va assenyalar que la cridada en si mateixa "era molt greu" i justificava la dràstica decisió de l'executiu colombià. També va dir que no va haver preguntes comprometedores, doncs immediatament el general Montoya es va abstenir de conversar amb el mandatari veneçolà i el que va fer @ser<3> informar al govern sobre aquest contacte.

La pròpia senadora Pietat Còrdova va reconèixer haver cridat a Montoya, igual que a altres personalitats colombianes, per a sol·licitar cites amb vista a continuar avançant en gestions per al diàleg i que el dialogo Chávez-Montoya no va durar un minut.

En Bogotá, la decisió del govern va caure com una bomba i organitzacions socials i polítics van manifestar el seu rebuig a la decisió del govern. Marleny Orjuela, directora de l'Associació de Famílies per la Pau (Asfamipaz) va declarar a la premsa que la seva organització promourà una mobilització nacional i internacional per a reclamar al president Alvaro Uribe la continuació de les gestions a favor del bescanvi.

França, la pàtria de la ex candidata presidencial colombiana Ingrid Betancourt, en mans de les FARC, desitja que la mediació del president de Veneçuela, Hugo Chavéz, prossegueixi en el cas dels ostatges de les FARC i el cap de l'Estat francès, Nicolas Sarkozy, enviarà en els pròxims dies una carta al seu col·lega colombià, Álvaro Uribe. Chávez, que va estar a París el dimarts passat, compte amb el respatller de França en aquest cas, segons va dir avui en una roda de premsa el portaveu del Elíseo, David Martinon.

"Continuem pensant que la gestió de Chávez és la millor opció per a l'alliberament dels ostatges", va dir Martinon, qui va afegir que la reunió de fa dos dies entre els presidents va ser "satisfactòria". El portaveu francès va assegurar que és partidari que el diàleg entre Chávez i Uribe es reprengui i va afirmar que l'ambaixador francès a Colòmbia, que en l'actualitat està a París, viatjarà en els pròxims dies a Bogotá amb una carta de Sarkozy al president colombià. La carta encara no ha estat escrita, segons el portaveu, qui va insistir en el" desig" que Chávez pugui seguir amb la seva tasca de mediador.