23/11/07

Democràcia espanyola: Multa de milers d'euros per cremar foto del rei

El jutge central penal de l'Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia va imposar una multa de 2.730 euros a Jaume Roura Caparellas i Enric Stern, els dos joves acusats de cremar una foto del rei espanyol i de la seva dona durant una visita del monarca a Girona el 13 de setembre perquè aprenguin "que no poden atacar a les institucions bàsiques de l'Estat".

L'actitud del tribunal ha estat bastant arbitrària durant la vista. Des de l'inici els acusats van exigir pronunciar-se en català, el que va fer que el jutge suspengués el judici durant més de 10 minuts per a buscar un traductor, malgrat que al principi va considerar que "un ciutadà espanyol de 30 anys coneix i entén perfectament l'espanyol amb el que no escau a un traductor".

Els dos joves es van negar a declarar en castellà i el magistrat va considerar la seva intervenció "com si haguessin romàs en silenci". En aquest sentit, l'advocat defensor Benet Salellas va protestar per aquesta situació al·legant que l'Audiència Nacional és "una institució amb competència en tot l'Estat" en la qual "molts ciutadans bascos declaren en euskera amb intèrpret".

Això va motivar la reacció del fiscal Ignacio Gordillo, qui va demanar buscar una solució per a aquesta situació atès que la secretària de la sala, al no entendre català, no podia prendre nota. Fins i tot, una noia del públic present en la sala va interrompre la vista per a dir que ella és traductora i va oferir els seus serveis, però el jutge va denegar l'oferta.

La vista va continuar sense traductor ja que Honrubia va dir entendre el català i sobre la secretària va al·legar que el judici, a l'estar sent gravat, podia ser traduït més endavant.

Quant a la setencia, el grup de Esquerra Republicana de Cataluny (ERC) en el Congrés espanyol va lamentar la multa imposada i va apel·lar a la llibertat d'expressió.

La Fiscalia, que demanava per als dos joves 15 mesos de presó, ha proposat durant la vista la possibilitat de substituir la pena de presó per una multa de 5.460 euros.

Ambdós acusats @reconèixer<3> davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció nombre 1, Santiago Pedraz, l'autoria dels fets però ho van justificar com "un acte comprès en la llibertat d'expressió i amb el qual pretenien mostrar el seu rebuig a la monarquia", segons va explicar el seu advocat, Benet Salellas.

Els joves, que van ser identificats pels Mossos d'Esquadra a través de diverses imatges de televisió, rociaron amb gasolina diverses fotografies del rei españo, i del seu consorte, algunes de les quals estaven de cap per avall, i les van calar foc amb unes torxes durant una concentració antimonárquica que es va celebrar en la plaça del Vi de la capital gironina

La crema de les fotografies va ser abrigallada pels centenars de persones que van participar en la concentració, que es va desenvolupar a uns centenars de metres de la Universitat de Girona, on a aquesta mateixa hora el monarca hispà i el seu cónyugue estaven protagonitzant una visita oficial.