16/9/11

Dures condemnes de l'Audiència Nacional espanyola contra Otegi i altres dirigents abertzales



Davant la gravetat de la sentència del cas Bateragune i responent a la crida a la mobilització formulada per la majoria sindical basca per al proper dilluns, a Barcelona també s'haconvocat una concentració de solidaritat per exigir la llibertat dels encausats. Serà aquest dilluns 19 de setembre a les 20.00 hores a la plaça Sant Jaume.


El tribunal espanyol especial, presidit per Ángela Murillo, i integrat per Teresa Palacios i Juan Francisco Martel, havia convocat al Ministeri Fiscal i els procuradors i advocats de les parts a les 10.30 hores per notificar la decisió política d'aquesta sentència.

Els magistrats del tribunal especial també han condemnat a vuit anys de presó Mirin Zabaleta, a l'extresorera del PCTV Sonia Jacinto i l'exresponsable de Haika a Àlaba Arkaitz Rodríguez. De la mateixa manera, absol José Luis Moreno, Amaia Esnal i José Manuel Serra, contra els que la Fiscalia va retirar l'acusació després entendre que al llarg de la vista oral no s'havia pogut demostrar que formaran part de Bateragune.

El tribunal considera "acreditat" que els cinc formaven part d'un grup escollit dins de les files de l'esquerra abertzale que "en plena connivència i seguint les superiors directrius d'ETA, en què es trobaven integrats, dissenyaven una estratègia d'acumulació de forces sobiranistes" .

La resolució judicial, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Francisco Martel, assenyala que el 2007 ETA va iniciar un procés de reflexió sobre com utilitzar a l'esquerra abertzale que va desembocar el desembre de 2008 en una ordre a Otegi i Usabiaga perquè formessin un "organisme o comissió de coordinació" que portés a terme els seus plans. Encara que el tribunal no ha pogut acreditar que aquest organisme es digués 'Bateragune', com sostenia la Fiscalia, sí que considera provat que ETA va encarregar als seus membres "planificar i gestionar la nova estratègia d'acumulació de forces sobiranistes".