30/8/10

Per què al Sàhara si i al País Basc no ?

¿ per què els grups progressistes lluiten per una causa justa com la del Sàhara, i amb prou feines mouen un dit per una altra , no menys justa, com la del País Basc ?

Dissabte passat un grup d'activistes canaris es va manifestar pacíficament a El Aaiun , la ciutat més important del Sàhara Occidental , ocupat militarment pel Marroc . D'aquesta manera mostraven el seu suport al poble sahrauí i exigien a Rabat que compleixi amb l'obligació de celebrar el referèndum ( posposat indefinidament ) , que decideixi el futur de l'antiga colònia espanyola. La seva actitud és digna de respecte i admiració, sobretot si considerem que eren conscients que podrien ser reprimits , com així va succeir.

Cada vegada que veig situacions com aquestes , em pregunto per què els grups progressistes lluiten per una causa justa com la del Sàhara, i amb prou feines mouen un dit per una altra , no menys justa, com la del País Basc, on pràcticament ningú va a unir-se amb aquest poble en les manifestacions on demanen una solució negociada al conflicte i la celebració d'un referèndum sobre la sobirania . És evident que solidaritzar públicament amb el País Basc, resulta més compromès.

No obstant això , sembla que alguna cosa canvia. En el XVI trobada del Fòrum de Sao Paulo , celebrat a Buenos Aires , Esquerra Castellana va presentar una proposta demanant la llibertat del pres polític basc Arnaldo Otegi , que va ser recolzada per la majoria de les formacions presents com el Partit Comunista de Cuba i altres formacions polítiques que ostenten el Govern a Nicaragua , El Salvador , Uruguai i Brasil. Tant de bo que la valenta actitud d'Esquerra Castellana , faci reflexionar a alguns , en el sentit que cal ser solidaris fora de casa però també dins.