14/10/09

La Policia espanyola deté una desena d'independentistes, entre ells Otegi, Díez i Etxeberria, a la seu de LAB


Agents de la Policia espanyola han entrat a la seu de LAB a Donostia i han detingut Arnaldo Otegi, Rafa Díez, Rufi Etxeberria, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez, També han estat arrestats Amaia Esnal, Txelui Moreno, Manel Serra i Miren Zabaleta. Sobre les 21.20, la Policia ha tret emmanillats als detinguts a la seu de LAB.



La Policia espanyola ha detingut Arnaldo Otegi, Rafa Díez, Rufi Etxeberria, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez a la seu de LAB de Donostia, al polígon Igara, en el transcurs d'una operació ordenada pel jutge Baltasar Garzón contra el que ell qualifica com "la nova cúpula de Batasuna".


Poc abans, els uniformats han arrestat a Hernani a Manel Serra quan es dirigia a la ikastola Langile de la localitat. En el marc de la mateixa operació també han estat arrestats, encara que es desconeix en quin lloc, Amaia Esnal, Txelui Moreno i Miren Zabaleta.


La desena detenció s'ha produït en un registre. Segons han assenyalat les agències citant el Ministeri d'Interior, s'ha arrestat Ainara Oiz Elgorriaga al portal de l'habitatge de Miren Zabaleta quan portava "documents i efectes extrets del domicili" d'd'aquesta detinguda.


EiTB ha indicat que hi ha vuit ordres de registre a Gipuzkoa. Abans, les agències havien indicat que s'estaven produint registres a Nafarroa i altres llocs d'Euskal Herria i presagiaven una llarga nit.


Segons han relatat treballadors que es trobaven a la seu, agents de la Policia espanyola han irromput a les instal.lacions de LAB passades les 18.30 hores, ha identificat els que allà es trobaven i han traslladat als treballadors a una habitació, on els han tingut retinguts fins a les 20.00 hores.


En aquestes identificacions primeres Rafa Díez es trobava parlant amb altres sindicalistes i els uniformats han tornat a per ell i l'han traslladat a on mantenien Otegi, Etxeberria, Rodríguez i Jacinto.


Per a quan s'ha iniciat l'operació en Igara, ja havia periodistes i càmeres de televisió.


"Nova cúpula de Batasuna"


L'agència Efe, citant fonts policials, ha difós que les detencions s'emmarquen en una operació contra "la reconstituïda direcció de l'esquerra abertzale". L'operació està ordenada pel jutge Baltasar Garzón.


Segons ha divulgat Europa Press, citant fonts policials, els detinguts formarien "part del que seria la nova cúpula de Batasuna", que "organitzada al voltant del nom Bateragune" hauria mantingut reunions en els últims mesos. Avui estarien reunits a la seu de LAB, que ha estat registrada.


L'advocat Iñigo Iruin ha assenyalat que només coneix la part dispositiva "de l'acte de Garzón en què" es recorda l'entrada i registre "a la seu del sindicat" a fi de procedir a la intervenció de documentació i efectes "que poguessin estar "manejant els integrants de l'anomenat 'Bateragune", així com a la seva detenció ".


Les inmediciaciones de la seu sindical han estat acordonades des de l'inici de la irrupció policial.


Aralar: "És molt greu que s'aturi per fer política"


Aralar ha considerat "molt greu que s'aturi i empresoni a persones per fer política".


En un comunicat ha manifestat que "sempre és reprovable la detenció de persones per fer política" i ha instat els que estan en contra d'aquestes pràctiques que les denunciïn. "Creiem que s'han d'obrir les vies a la política, garantint la participació política a totes les persones i totes les idees", ha afegit.Ha asseverat que "no es pot acceptar la" persecució i criminalització de les idees "." Les detencions d'avui també són una conseqüència de la Llei de Partits ", ha denunciat, per la qual cosa es reafirmat en la idea que" s'ha de derogar immediatament aquesta llei ".


Pastor: "Indicis probatoris"


El portaveu del PSE al Parlament de Gasteiz, José Antonio Pastor, considera que si el jutge Garzón ha adoptat la decisió d'aturar als independentistes és perquè "té indicis probatoris que el fan actuar d'aquesta manera". "Per tant, res a comentar, llevat que l'Estat de Dret segueixi funcionant i la justícia actuï com correspongui", ha manifestat.