10/10/09

Director de cinema Kusturica li llençaria una sabata a Clinton per la guerra a Iugoslàvia

El cèlebre director de cinema i músic d'origen bosnià Emir Kusturica va dir avui en roda de premsa que l'expresident dels EUA Bill Clinton es mereix un cop de sabata per haver jugat el paper clau en la presa de decisió de bombardejar Iugoslàvia el 1999.


Preguntat a Rostov del Don on es troba de gira amb el seu No Smoking Orchestra: "Contra qui llançaria vostè una sabata?",


Kusturica va respondre: "Contra Bill Clinton, per haver bombardejat el meu país".


La posició mantinguda pels EUA durant la presidència de Clinton va jugar el paper decisiu en la presa de la decisió de bombardejar Iugoslàvia per forces militars de l'OTAN.


La negativa amb què les autoritats iugoslaves van respondre a la proposta d'emplaçar contingent estranger a Kosovo, on l'Exèrcit i la Policia iugoslaves lluitaven contra els separatistes albanesos, va servir de pretext per llançar l'agressió.


Segons diverses valoracions, l'operació de l'OTAN va ocasionar mort a uns 2,5-3 mil civils i un miler de militars i policies de Iugoslàvia. Altres deu mil persones aproximadament van rebre ferides.


Va asseure precedent d'expressar protesta d'aquesta manera el periodista iraquià Muntazer al-Zaidi, que va llançar les sabates a l'expresident dels EUA, George Bush, a Bagdad el 2008.