28/5/09

Per què votar a iniciativa internacionalista?

x Iñaki Gil de San Vicente


La nostra lluita per la independència basca adquireix el seu ple sentit quan establim relacions solidàries i de suport mutu amb altres pobles oprimits Amb altres classes explotades, amb totes les gents de bé que per ser-lo es neguen a viure de genolls. És el nostre deure internacionalista denunciar i advertir que en el cor d'aquesta suposada ?Europa democràtica? es practica la desaparició física a l'estil de les dictadures del Pla Còndor llatinoamericà, i que recentment ha desaparegut Jon Anza, militant independentista, molt probablement segrestat i torturat fins a l'esborronador per fosques forces criminals organitzades internacionalment.


Hem de dir a les forces progressistes i democràtiques europees que Pertur, Naparra, Popo Larre i Jon Anza han estat desapareguts per trames terroristes. No es tracta de cap manera de victimisme passiu sinó d'una crítica implacable del que es fa en l'Europa del capital, amb el seu permís. Les desaparicions de persones, el seu soterrament en calç viva després de turments inhumans --recordem l'estat dels cadàvers de Lasa i Zabala, que ?van aparèixer? per interessos polítics--, tot això és un problema essencial i definitori que no podem deixar de costat per a parlar únicament de l'abstracta i inexistent ?democràcia europea?. No acceptem una Europa criminal i terrorista, torturadora. No acceptem el silenci covard, còmplice i col·laboracionista dels ?demòcrates de tota la vida?. No acceptem el cinisme egoista de les ?esquerres? amaestradas i comprades amb butaques i jubilacions d'or.


És per això que votem a Iniciativa Internacionalista, perquè sabem que en entre les seves gents abunden famílies senceres que ploren durant decennis als seus desapareguts, als exterminats pel poder que duu més de setanta anys picant-nos a tots i totes. Ens uneix el dolor històric i la decisió d'arribar fins al final. I ho farem. Votem a Iniciativa Internacionalista perquè som independentistes. Generacions de basques i bascos s'han enfrontat a l'opressió externa i als seus aliats interns sense tot just recursos. Com altres nacions petites davant gegants, la nostra ha hagut de azuzar l'heroisme i l'enginy, i també el internacionalismo.


Desenes de militants abertzales han nascut en altres nacions i lluiten per la independència socialista basca sense negar els seus orígens, el que multiplica les seves forces conscients. És un orgull per a nosaltres contar amb la seva inestimable militància, i és el nostre deure ara i sempre acudir en ajuda dels seus pobles, d'igual a igual, amb humilitat i esperit d'aprenentatge. Sabem que existeixen diferències en els processos independentistes, que els ritmes són desiguals i que també ho són les condicions històriques, socials, econòmiques. Però els pobles treballadors de les nacions oprimides tenim el mateix enemic nacional, de classe i de sexe-gènere, i en les condicions actuals hem d'agrair-los amb el nostre vot massiu l'esforç que han realitzat per a crear Iniciativa Internacionalista. Votant a aquesta llista retornem en reciprocitat als pobles que la integren una part de l'ajuda solidària que ens han donat.


El nostre vot a Iniciativa Internacionalista és tan socialista com abertzale i independentista. Però remarquem el seu contingut de classe perquè lluitem per una Europa de les classes treballadores i, alhora, per enfortir relacions sinceres i fraternales amb totes aquelles forces revolucionàries que facin del internacionalismo un objectiu bàsic en la lluita a mort contra els nacionalismes imperialistes dels Estats. La expléndida vaga general del passat dia 21 de maig, la decisió tallant dels seus organitzadors que ni ells ni la classe treballadora van a retrocedir, i el mateix èxit de la vaga són un exemple més d'entre els molts daus durant dècades de lluita de classes. El nostre ideal socialista es demostra en el carrer i en les presons, en els fets.


Necessitem dur el socialisme nostre a les fàbriques i tallers, ciutats, barris, escoles i carrers dels pobles europeus, i aprendre, debatre i millorar la nostra acció. Serà aquí, en el cor dels conflictes, on explicarem com i perquè lluitem per un socialisme que és alhora ecologista i feminista, antirracista, contrari al desarrollismo consumista i compulsiu, practicant d'una forma de vida qualitativament diferent, oposada a les faraónicas i irracionals obres de ciment i acer, i volem unir el nostre projecte als quals creixen per Europa. Volem potents serveis i sectors públics sota el control del poble, i ens enfrontem a les privatitzacions en benefici de la burgesia. Iniciativa Internacionalista busca ho mateix des de la respectuosa solidaritat amb els pobles nacionalment oprimits. Votem a Iniciativa perquè sabem que les nacions oprimides que la componen estan tan preocupades pel futur de les seves llengües i cultures com ho estem nosaltres pel futur del nostre euskara i de la cultura basca.


No tenim cap confiança seriosa en l'Europa de la cultura mercantilizada i industrialitzada per empresaris i Estats imperialistes. L'educació i la cultura han estat trossejades en trossos de sèu ranci en la carnisseria del Pla Bolonya, i d'aquesta fàbrica hedionda mai sortirà cultura crítica alguna, doncs aquesta només fluïx dels pobles lliures. Les llengües no oficials s'enfronten en aquesta Europa inculta a un boicot repressiu creixent impulsat pels Estats dominants. A més, molts pobles sofrim diversos desmembramientos institucionals, polítics i culturals, agreujats pel fet que la lògica mercantil destruïx les identitats, aixafa la diversitat cultural i reduïx les llengües a freds diccionaris per a traduir el preu de les mercaderies i ordenar d'envair i tortures als pobles insurgentes.


Necessitem estrènyer llaços amb totes les forces culturals progressistes i en Iniciativa Internacionalista nostres inquietuds són compartides per un ampli elenc de persones de molt alta capacitat crítica demostrada durant anys de defensa del pensament insurgente, començant per Alfonso Sastre al que devem honor. I el nostre vot és, de principi a fi, la denúncia pràctica de totes les opressions i prohibicions que copegen a Euskal Herria; la demostració de l'enorme capacitat movilizadora de l'esquerra abertzale, del seu arrelament popular i poder de convocatòria, del seu poder d'atracció i convenciment a pesar de tanta mentida, cèrcols i intents d'asfíxia.


És un vot, en suma, que crea més consciència i més decisió, com ho la fet la victoriosa vaga general del passat 21 de maig. És un vot que accelerarà la confluència d'amplis sectors demòcrates, soberanistas i independentistes i que augmentarà la crisi de dominació. Però serà un pas més, important, però un pas més en la llarga lluita.