8/1/09

Les xifres del 2008 es tanquen amb un increment de l’atur de més del 60% als Països Catalans

L’any que va acabar fa poc més d’una setmana ha viscut un augment històric del nombre d’aturats i aturades als Països Catalans, deixant a més de 850.000 persones sense feina, enfront les 530.000 que es trobaven en aquesta condició a principis d’any (el que ha suposat un increment del 60,75%). Aquest augment ha estat comú a tot l’Estat espanyol, tot i que la mitjana d’aquest ha estat d’un increment anual de menys del 47%, el que suposen gairebé 14 punts percentuals de diferència. Queda clar, doncs, que la manca d’eines, competències i recursos, unit a l’espoli fiscal patit, fa els Països Catalans especialment vulnerables a patir més severament situacions de crisi com l’actual i dificulta enormement la possibilitat de fer-hi front.


D’aquesta manera, l’any ha acabat amb un darrer increment mensual de l’atur del 6% el mes de desembre que ha refermat el País Valencià com el territori dels Països Catalans on l’augment de la desocupació ha estat major, amb una diferència del 65,90% respecte les xifres de principis d’any, seguit pel Principat de Catalunya, amb un increment del 59,24%. De fet, en termes absoluts aquesta és també la segona comunitat de l’estat on el 2008 ha augmentat més l’atur, amb 157.443 noves persones desocupades, seguida pel País Valencià, que ha patit un augment de 142.131 nous/ves aturats/des.En el següent requadre, es poden observar millor les diverses variables, per comunitats i col•lectius:


Taula d’elaboració pròpia.

Font: Ministerio de Trabajo e Inmigración

D’aquesta manera, es pot comprovar com el col•lectiu masculí pateix un increment més accelerat de l’atur, del 91,66% anual, enfront l’augment femení del 36,17%. Per altra banda, els i les joves de menys de 25 anys també són més propensos/es a patir l’increment de l’atur que la mitjana catalana, amb un augment dels i les desocupades durant el 2008 d’un 70,89%.Tanmateix, el col•lectiu que en aquest sentit pateix més la crisi és el de la immigració, ja que als Països Catalans la xifra de persones nouvingudes a l’atur s’ha incrementat un 97,75% (gairebé 80.000 persones, en xifres absolutes), arribant fins al 112,78% en el cas del Principat (45.000 persones).Quant a sectors professionals, el nombre d’aturats/des en la construcció ha augmentat un 134% des de principis del 2008, una xifra que representa més de 85.000 persones.
Tanmateix, és el sector serveis, amb gairebé 165.000 nous/ves desocupats/des, el qual ha ajudat més en l’increment total de l’atur, malgrat que aquesta xifra “només” representi un augment del 50% dels i les aturades del sector. Finalment, la indústria ha portat per la seva banda més de 50.000 noves persones desocupades aquest any (un increment també del 50% en el sector).Per aquest motiu, doncs, des de la Intersindical-CSC ens reafirmem en la reivindicació d’un marc català de relacions laborals i la fi de l’espoli fiscal per tal de poder lluitar efectivament contra l’atur als Països Catalans.
De la mateixa manera, tornem a exigir un canvi de model per tal d’apostar per l’economia productiva i del benestar, garantint el poder adquisitiu i els serveis socials, ajudant des de l’administració les classes treballadores, les petites empreses i el cooperativisme, enlloc dels bancs i les grans multinacionals.