15/12/08

Visita històrica del President cubà Raúl Castro a Veneçuela

En vespres de l'aniversari 50 de la Revolució cubana, el país antillano i Veneçuela van elevar en un nou graó l'àmbit de les relacions polític-econòmiques bilaterals durant la IX Comissió Mixta. En un acte culminant en el Palau de Miraflores, delegacions d'ambdós governs van subscriure documents que deixen constància dels resultats arribats per 24 taules de treball, que van abastar importants rubros econòmics de les dues nacions. Les missions nacionals respectives van estar presidides pels presidents Hugo Chávez, de Veneçuela, i el seu homòleg cubà, Raúl Castro, qui va arribar ahir a Caracas en visita oficial.


Representacions estatals dels dos països llatinoamericans van confirmar un programa de cooperació general per a 2009 on destaquen 173 projectes econòmics conjunts.La cerimònia oficial de tancament de la comissió intergovernamental es va desenvolupar en el Saló Ayacucho de la seu presidencial veneçolana i va incloure a més la rúbrica de tres memoràndums d'enteniment entre ambdues parts. En l'acte transmès en viu anit per la televisió estatal van participar a més de Chávez i Raúl Castro, el vicepresident Ramón Carrizales i els cancellers Nicolás Madur (Veneçuela) i Felipe Pérez Roque (Cuba), entre altres ministres i alts dignatarios. Els acords inclouen 137 projectes de desenvolupament i 36 nous programes, per una suma financera equivalent a uns dos mil milions de dòlars, van indicar fonts ministerials.


Les actes de certificació d'aquests convenis van ser signades pel ministre veneçolà d'Energia i Petrolis, Rafael Ramírez, i pel vicepresident del Consell de Ministres de Cuba Ricardo Cabrisas.A més Veneçuela es va comprometre amb la creació d'una empresa Holding Cuvepetrol S.A., entitat que apunta al desenvolupament de grups mixts per a la refinació de petroli i gas natural licuado a Cuba.Altres acords esmenten la construcció d'una nova refineria en Matances, Cuba, amb capacitat de 150 mil barrils diaris, per a manufacturar productes d'alt valor comercial mitjançant esquemes de conversió energètica profunda.


Aquest procés donarà pas al disseny i aixecament d'una Planta de Regasificación GNL a Cuba, així com els gasoductos i altres facilitats per a la utilització d'aquest combustible en indústries i centres de consum determinats.Altre instrument de cooperació subscrit va ser el memoràndum d'enteniment entre el Ministeri per a l'Energia de Veneçuela i el Ministeri d'Informàtica de Cuba, sobre la creació de la societat socialista de capital mixt Guardià de l'ALBA.En el context de la mateixa cerimònia, el cap d'Estat cubà va ser condecorat amb l'Ordre Gran Collaret del Libertador i va rebre una rèplica de l'espasa de Simón Bolívar de mans del seu parell Hugo Chávez.En les seves paraules de clausura de la trobada, Raúl Castro va destacar que l'Alternativa Bolivariana para els Pobles de La nostra Amèrica (Alba) és una forma superior d'associacions de països i un instrument per a plantar cara al neoliberalismo, a la crisi financera, i obre pas a la transició cap a societats més justes i equitatives.


El Cap d'Estat cubà va precisar que en el passat eren solament dos països els quals donaven suport aquesta alternativa, avui són sis. D'allí iniciatives de cooperació com la de Petrocaribe i moltes altres, que busquen la consolidació d'un món millor que és possible. 'Hem de treballar amb rapidesa per a concloure projectes en execució, és imprescindible identificar, com ho estem fent, aquells obstacles que puguin demorar la consecució dels objectius proposats', va fitar.En aquest sentit, va recordar que fa 14 anys, el Mandatari veneçolà, en la seva condició de civil, va arribar a la Universitat de L'Havana a ratificar que el segle que venia era d'esperança per als pobles d'Amèrica i l'escenari perfecte per a la resurrecció del somni bolivariano i llatinoamericà. 'Les teves paraules comencen a complir-se (li va dir a Chávez), els somnis d'ahir comencen a fer-se realitat.


Agraïm en nom de Cuba la solidaritat del poble veneçolà amb la Revolució cubana, si hem pogut deixar enrere els anys més durs, quan vam resistir sols la crisi i el bloqueig repressiu, es deu no solament a la nostra unitat i esperit de resistència, sinó al decisiu suport rebut de la Veneçuela Bolivariana', va exclamar.Castro va destacar els avanços de la Comissió Mixta Cuba-Veneçuela, que durant vuit anys ha registrat un creixement sostingut i els seus projectes resulten cada vegada amb major impacte.


Una de les demostracions palpables d'això és que fa vuit anys Veneçuela tenia un milió 600 mil analfabetes, avui és reconeguda davant la Unesco menjo un país lliure d'analfabetisme.El President cubà va agrair les condecoracions imposades pel cap d'Estat veneçolà, i va manifestar que les rep en nom dels milers de compatriotes que han caigut al llarg d'aquests anys defensant a la Revolució.



més informació a Granma