25/3/08

Qui paga la crisi?

per LLORENÇ BUADES CASTELL

Els peixos grossos no pateixen la crisi

El conseller d´Economia, de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en conseqüència liberal, va explicar que amb un creixement del 2,95% del PIB la població es podia sentir satisfeta de la política econòmica. El dirigent patronal de la CAEB va dir que si es confirmava el fet, els patrons es podien sentir molt satisfets. I si els patrons es mostren optimistes amb les xifres, significa que, qui paga la crisi és la gent explotada.

Els cinc grans de la banca -Santander, BBVA, Caja Madrid, La Caixa i Banco Popular- van aconseguir un benefici net conjunt de 21.795,02 milions d´euros el 2007, fet que suposa un creixement del 25,14%. Paguen la crisi amb un creixement del 25,14%?

Si tractem dels més propers a nosaltres, els hotelers, Exceltur ha destacat que el 82,3%de les companyies hoteleres a Balears han incrementat els seus beneficis i d´elles, un 32,2% situen aquests guanys per sobre del 5%. Els darrers dies de setembre de 2007 sabíem que durant el mes s´havien ocupat el 80,7% de les places segons fonts de l´INE. I amb els guanys, per posar un exemple, la família Escarrer s´ha permès invertir 8,9 milions d´euros en la compra de 663.685 accions, representatives d´un 0,36% del capital social, a través de les societats Hoteles Mallorquines Asociados, Hoteles Mallorquines Consolidados y Hoteles Mallorquines Agrupados.

Un constructor com Vicenç Grande, el president del RCD Mallorca, s´ha permès comprar la possessió de Peguera a la família Roca-Waring per 12 milions d´euros. Mathias Kühn, vinculat al món immobiliari ha comprat la bateria del Cap de ses Salines que té una superfície global de 32.664 metres quadrats per un milió d´euros. Per quina raó els "socialistes" deixen que es privatitzi aquesta superfície i a més, en favor d´un senyor vinculat al món del totxo?

El preu mitjà del metre quadrat d´habitatge usat a Balears va pujar un 4,1% durant el mes de gener; el preu mig del lloguer d´un habitatge en les Illes Balears va pujar un 3,6% en el mateix mes, en tant que el grup de les 14 immobiliàries més importants d´Espanya augurava una pujada "vertiginosa" dels preus dels habitatges en dos anys si no s´urbanitza més sòl.

Sabem això si que Corporació Financera Alba, el braç inversor cotitzat de la família March, acumula una caiguda en borsa del 33% en els últims vuit mesos.

Sabem també que hi ha buròcrates sindicals de CCOO com María Jesús Paredes, màxima responsable de la federació de Banca (Comfia), i la seva parella, Francisco Baquero, membre de l´Executiva de Comfia, que acumulen un patrimoni immobiliari valorat en més de dos milions d´euros segons el diari Público. Provenen aquests guanys de la seva nòmina?

Hi ha empreses que de manera poc sorprenent es tanquen quan les coses ja no pinten igual de bé, i així tretze constructores de les Balears presentaren concurs de creditors durant el 2007, segons les dades de l´Institut Nacional d´Estadística.

Més preocupant és en canvi que en els darrers 18 mesos han tancat 45 petites empreses de fusteria, tapisseria i vernissos a Manacor. En la crisi, els peixos grossos es mengen els petits.

Com que els capitalistes ho passen així de fotut, els "socialistes" augmenten l´import mínim que obliga a pagar l´impost sobre el patrimoni, que han de liquidar les persones amb béns valorats, en el seu conjunt, en més de 182.182,18 euros excloent-ne l´habitatge. L´import mínim passa de 108.182,18 euros a 120.000 euros, per tal d´afavorir qui més té . Per fer-ho encara més evident entra en vigor la segona part de la rebaixa de l´impost sobre societats que baixa el tipus del 32,5% al 30% i que suposa un estalvi per als empresaris de 3.250 milions d´euros. És l´esquerra que tenim i que ens governa. La que ens demana el vot.

Qui paga la crisi?

El 60% dels assalariats de les Balears guanyen menys de 13.400 euros bruts anuals o, el que és el mateix, perceben un salari mensual inferior a 1.100 euros, segons dades de l´Agència Tributària l´any 2006.

El 16,8% de la població de les Illes Balears es troba per sota del llindar de la pobresa, que se situa en el 60% de la mitjana d´ingressos per persona. Segons el CRE, entitat coparticipada per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Sa Nostra, un total de 165.166 persones són pobres, mentre que la xifra era de 145.166 el 2004. Un 8,72% dels menors de 16 anys de les Illes Balears viu en la pobresa. Que els parlin del 2,95% de creixement del PIB els farà més optimistes?

Les llars illenques en què tots els seus membres no tenen feina han passat de les 7.043 del darrer trimestre de 2006 a les 10.278 per al mateix període de l´any passat. Que els parlin del 2,95% de creixement del PIB els farà més optimistes? En canvi l´Ajuntament de Palma deu als seus empleats entre 400.000 i 500.000 euros en concepte d´hores extraordinàries, segons càlculs del regidor responsable de la Funció Pública, José Hila. No seria més progressista i més barat per a la ciutadania generar llocs de feina fixos? Abans els "progressistes" lluitaven contra les hores extraordinàries... Ara els "progressistes" són del mateix tall de fusta que el PP.

El 79,9% de les cases habitades per ancians a les Balears no té calefacció, el 67,8% no disposa de gas i el 57,7% no compta amb aigua calenta. Que els parlin del 2,95% de creixement del PIB els farà més optimistes?

En tant que el Govern ajuda als rics amb la rebaixa d´impostos de successions i de patrimoni, la nova normativa de la Seguretat Social eleva de 4.700 a 5.475 dies efectius de cotització el període mínim exigit per obtenir el dret a una pensió de jubilació. D´aquesta manera els "socialistes" castiguen als assalariats més pobres.

Les pensions de l´antic SOVI s´estableixen en 4.886,14 euros. La pensió mínima de jubilació és de 7.250,46 euros per a les persones majors de 65 anys sense la parella a càrrec i de 9.036,44 euros amb la parella a càrrec i de 6.755,70 euros per als menors de 65 sense parella a càrrec i de 8.445,22 euros per als menors de 65 en iguals condicions. El salari mínim és de 600 euros mensuals, i en canvi, un polític com Martín Àngel Torres, alcalde de Santa Margalida des de juny de l´any passat, cobrarà 9.239,80 euros bruts més que el seu antecessor. D´una plomada es permet superar l´increment del que es paga per les pensions descrites o el salari mínim d´un any.
Els preus s´enfilen en els productes bàsics per a la subsistència. La llet esterilitzada va tenir un increment del 25,85% i les cebes un alça anual del 20,20%, seguides per la carn de pollastre, amb un augment de preu del 16,30%. El quilo de farina de blat va augmentar el 19,08 %. Les llimones incrementaren els preus un14,35%, els pebrots verds un 13,09% i l´anxova un11,83%. La gasolina que ens serveix per anar a treballar ha pujat un 18% i el gasoil un 20%.

No contents amb això els polítics de Pollença, Inca i altres pobles aproven una pujada generalitzada d´impostos, les tarifes dels aparcaments cèntrics de Palma, ubicats des d´avingudes al nucli antic pugen un 23%, l´electricitat puja un 3,3%, el gas natural el 4,7 i el butà el 5,2%. El Consell de Mallorca incrementa un 26% la taxa de recollida de residus urbans, un 45% UM de Campos. La contribució urbana de Ciutat puja un 6%.

Semblen molt clares quines polítiques socials desenvolupen els polítics institucionals de dreta i d´esquerra i a favor de quina classe. I encara tenen cara per a demanar el vot.