31/3/08

Milers de persones es manifesten a Girona contra la MAT

La ciutat de Girona va acollir diumenge al matí la manifestació més multitudinària contra la MAT que es recorda, superant amb escreix l'organitzada el passat 1 de març a Perpinyà. Hi van assistir unes 18.000 persones, segons fonts de l'organització, i entre 12.000 i 14.000, segons la Policia Local.

La marxa, que s'ha iniciat a la plaça del Lleó de la capital gironina, l'han convocat l'Associació de Municipis contra la MAT (AMMAT, formada per 43 ajuntaments), conjuntament amb l'associació de municipis contra la MAT de la Catalunya del Nord i les plataformes ciutadanes de les dues vessants del Pirineu 'No a la MAT' i 'Non a la THT'. El passat dissabte 1 de març ja es va celebrar a Perpinyà una primera concentració contra la MAT que va aplegar prop de quinze mil persones.

Els manifestants han fet un recorregut reivindicatiu i festiu pels carrers de la capital gironina que ha acabat a la plaça del Lleó amb la lectura d'un manifest a càrrec de l'actriu barcelonina Vicky Peña.

'Estem molt contents, les primeres paraules que em vénen a la boca és per felicitar tots els ciutadans que han destinat un dia festiu a mobilitzar-se per dir que la Mat no la volem ni aquí ni enlloc', ha valorat el portaveu de No a la MAT, Xavi Llorente. 'El que ara cal és que les persones amb responsabilitat de govern en prenguin bona nota, aturin aquest projecte i el replantegin de bell nou', ha continuat Llorente, que s'ha alegrat que tot i la 'campanya orquestrada des del Ministerio' per instal·lar el desànim entre la població donant per fet que la línia es construirà, 'la resposta ciutadana de rebuig continua essent unànime'.

'Que 30.000 persones, entre Perpinyà i Girona, surtin al carrer de manera tan clara per mostrar la seva oposició també ho ha de tenir en compte el senyor Mario Monti en el seu informe', ha assegurat el portaveu de No a la MAT, que juntament amb l'Associació de Municipis contra la MAT (AMMAT), una desena de tractors d'Unió de Pagesos i JARC, i una multitud d'entitats i col·lectius ciutadans han estat la part visible de la protesta contra el traçat de la MAT a la Catalunya 'del sud'. 'Monti ho va dir molt clarament: el factor d'oposició del territori el tindré molt en compte a l'hora d'emetre el meu informe. Doncs que prengui nota i ho faci', ha recordat Llorente.

Trobada amb Mario Monti

Tot i això, des de No a la MAT encara no s'ha decidit si participar a la trobada del proper dimarts a Girona amb el coordinador europeu de la interconnexió elèctrica. 'No ho tenim clar perquè no ens sembla bé que la mediació entre les parts es limiti a una reunió on es conviden tot tipus d'entitats, fins i tot algunes que fins ara mai s'havien posicionat sobre aquest afer', ha reflexionat Llorente en veu alta, que considera que s'ha programat així 'per diluir el nostre missatge enmig d'un gran nombre de veus que sí que volen la infraestructura'.

'No estem davant d'una línia per a la nova alimentació a Girona, com diu el projecte de Red Eléctrica, sinó davant una línia internacional de transport elèctric que té com a funció incrementar els intercanvis comercials d'electricitat', han denunciat des de No a la MAT.

Igualment, des del col·lectiu Non a la THT, tampoc es veu amb gaire optimisme la reunió que aquest dilluns tindran amb Monti a la capital francesa. 'No esperem gran cosa. Hi anem per veure què diu el seu informe', ha comentat el membre de Non a la THT Jean Jacques Planes.
'De tota manera, és el carrer el que parlarà i dirà el que cal fer. Els caps d'estat poden dir el que vulguin però nosaltres tindrem el darrer mot', ha amenaçat Planes, que tampoc veu clara la proposta francesa de fer passar per mar la interconnexió elèctrica entre els dos països. 'No és més que fum, una broma de mal gust per part del govern francès', ha puntualitzat el portaveu de Non a la THT. En el mateix sentit, es manifesten des de la plataforma No a la MAT i afegeixen que, abans de tot plegat, 'encara s'ha de demostrar la necessitat d'aquesta línia' .

La MAT és el fuet que ens colpeix i ens dol'

'Un cop fet això podrem entrar a valorar possibilitats i alternatives però, fins que no es produeixi, qualsevol opció de soterrament o de traçat submarí ens sembla absurda', ha finalitzat Llorente enmig d'una cantada improvisada de l'Estaca i just abans de la lectura del manifest per part de Vicky Peña. L'actriu catalana ha titllat la MAT 'd'autopista que impulsa el negoci elèctric a banda i banda de la frontera'. 'La MAT és el fuet que ens colpeix i ens dol però la mà que la fa anar i els ulls que la guien són els interessos mercantils que en lloc de planes, muntanyes i conreus només hi veuen oportunitats de negoci i beneficis', ha exclamat Peña.

'No som aquí per denunciar aquesta amenaça sinó també per exigir i recuperar el que és nostre, el dret a participar en les decisions que ens afecten', ha assenyalat. 'Per tant, reclamem als polítics recentment escollits que s'aturin les obres de la MAT fins que no es dugui a terme un debat clar, transparent, seriós i imparcial sobre la seva necessitat', ha conclòs l'actriu barcelonina.

» Tall de veu: Xavier Llorente, portaveu de la plataforma No a la MAT, demana als polítics que escoltin la veu dels ciutadans, que no volen la MAT.