15/2/08

Com VTV va desmuntar en temps real un muntatge mediàtic del canal Globovisión

Dimarts passat de 12 febrer, el canal opositor Globovisión anunciava amb "bombos i platillos" que es veuria al seu programa "Bona nit" els videos de joves cubans que estaven descontents amb el govern socialista. El programa "La Hojilla" es va enllaçar en viu i directe amb Globovisión, desmuntant en temps real les mentides d'aquest canal de televisió en un nou episodi de la guerra mediàtica que es viu a Llatinoamèrica.

Per a moltes persones, fonamentalment per a aquelles que no viuen a Veneçuela, l'afirmació que en el nostre país es viu una "guerra mediàtica" o "guerra de quarta generació" no és altra cosa sinó una exageració promoguda per algunes persones que usen termes altisonantes per a fer-se conegudes. No obstant això, aquesta guerra és real; poden donar fe d'ella els milions de veneçolans i veneçolanes que veuen la realitat reflectida de formes molt distintes en mitjans com la televisora privada Globovisión o el canal estatal Veneçolana de Televisió (VTV).

Un dels episodis d'aquesta guerra, que crida l'atenció per l'enfrontament en viu i directe entre els dos canals de televisió, es va viure aquest dimarts 12 de febrer de 2008, i val la pena ressenyar-se.

L'ús d'un debat entre joves cubans per a manipular

Una xerrada que estudiantes de la Universitat de Ciències Informàtiques (UCI) de Cuba mantenien amb el president del Parlament d'aquest país, va ser presa per mitjans internacionals com la BBC i presentada com una suposada "rebel·lió" de joves cubans contra el govern d'aquest país. La xerrada va durar més de dues hores i havia estat col·locada pels propis joves cubans en una intranet. Però els mitjans occidentals van prendre fragments de quatre o cinc minuts d'aquesta xerrada, on els joves cubans demanaven canvis en diferents polítiques del país, com també ho han fet dies enrere personalitats com Silvio Rodríguez, Pablo Milanès i diversos altres. Crítiques, per cert, promogudes pel propi president interido del Consell d'Estat Cubà, Raúl Castro.

Entre altres coses, els joves criticaven la política que tot ciutadà cubà que vulgui viatjar fora del país hagi de demanar una autorització i pagar una quantitat per a obtenir aquest permís (de fet, un d'ells somia amb visitar algun dia el lloc on va morir Ernesto Che Guevara, a Bolívia). També criticaven el canvi de pesos cubans a pesos convertibles, que estava afavorint a unes quantes persones dintre de Cuba i causava que molts treballadors haguessin de laborar dies sencers per a comprar alguns béns importats. Tocaven a més temes del transport públic cubà i demanaven que el govern cubà informés millor alguns dels projectes per a la illa.

El fals arrest

Aquest 11 de febrer, diferents mitjans van començar a afirmar falsament que un dels joves que apareixia en el video fent les crítiques, de nomeni Eliecer Àvila, havia estat arrestat. Mitjans com La Vanguardia, Llibertat Digital, Ràdio i TV Martí i diversos altres es van fer eco de la informació, que deia en part: "Al matí del dissabte 9 de febrer, agents del Consell d'Estat i la Seguretat de l'Estat de Cuba van irrompre en el domicili de Eliécer Àvila Cecilia i ho van arrestar sense intervenir paraula." Más detalls sobre la manipulació d'aquests mitjans pot veure's en aquest article de Rebel·lió escrit per Pascual Serrano i Rosa Miriam Elizalde, també publicat aquest dimarts en la tarda en YVKE Mundial.

Però cap dels joves havia estat capturat. La periodista Rosa Miriam Elizalde, del lloc web CubaDebate, va entrevistar a Eliecer Àvila, i va penjar l'entrevista en l'assetjo Youtube. L'entrevista pot veure's fent clic aquí, on Eliecer explica que, després d'acabar el semestre en la UCI, havia viatjat per a operar-se les cordales i, mentre s'operava, va ocórrer aquesta manipulació mediàtica segons la qual ell estava pres. "No va ser cap arrest, la meva família està totalment tranquil·la i no hi ha cap problema." Va dir que "havia escoltat molt el tema de la guerra mediàtica, però fins que un no la sent en carn pròpia uneixo no s'imagina el que significa una guerra d'aquestes." No obstant això, va defensar el seu dret de continuar demanant canvis, sempre dintre de la Revolució, per a continuar millorant-la.

Globovisión anuncia video de" joves cubans descontentaments"

A pesar d'aquest contundent desmentit, el canal de notícies Globovisión anunciava aquest dimarts en la tarda, en el seu programa "Aló Ciutadà", que transmetria en la nit les protestes de joves cubans contra el règim existent en la illa. "Poguéssim estar en presència d'un cas com el de Heberto Padilla", va dir Lepoldo Castillo, conductor d'aquest programa. "Això és un cas gravísimo, no l'hi perdin. Van a haver especialistes i converses aquesta nit a les deu".

Després, tascons en Globovisión, ambientades amb una música inquietant, mostraven un fragment del discurs de Eliecer Àvila. Els tascons tenien el títol "La joventut cubana va trencar el silenci" i es mostrava a Àvila queixant-se dels problemes pel pes convertible i per les limitacions a viatjar fora de la illa. Duraven 40 segons i animaven a veure els "reclams" i "veritats" aquest dimarts a les 10 pm.

I així va anar. A pesar que la manipulació havia estat desmuntada hores abans en Internet, el programa d'opinió i informació "Bona nit", que conduïxen en Globovisón la jove periodista Carla Angola i el veterà Kiko Bautista de dilluns a divendres a les deu de la nit, es va iniciar passant el video dels "estudiants descontents". La intenció de Globovisión al passar aquests videos era afirmar que a Cuba els joves estan alçant la seva veu en contra de la revolució socialista.

Tot just va acabar el video, Angola va insinuar que el jove Eliecer era un dissident degut al fet que havia dit que "l'home pensa com viu, no com li manen a pensar", i va procedir a" analitzar" la seva situació al costat de convidats anticastristas, membres de l'Associació de Veneçolans d'Origen Cubà, "molts dels quals han estat en la presó en el govern de Fidel Castro", va dir Angola.

"La Hojilla" al rescat

Afortunadament, a aquesta mateixa hora es transmet el programa "La Hojilla", en el canal estatal Veneçolana de Televisió. A les deu en punt Mario Silva iniciava el programa enllaçant-lo en viu amb el senyal de Globovisión. Silva va esperar que Carla i Kiko mostressin, extasiats, el seu video mostrant el supòsit descontent que hi ha a Cuba, en aquells dies passar a mostrar els videos de CubaDebate on els joves no només desmentien l'arrest, sinó defensaven contundentment la revolució cubana, sempre reclamant el seu dret -com bons revolucionaris i socialistes- a demanar canvis perquè aquesta millori.

Posteriorment, en "Bona nit" van dir que "va haver una confusió" en alguns mitjans de comunicació, que van afirmar falsament que els joves havien estat arrestats. Mario Silva està segur que ells anaven a presentar l'arrest com una veritat incontrovertida, però l'acció de VTV els va frenar a temps. Finalment, "Bona nit" va haver de transmetre els fragments del video on els joves desmenteixen l'arrest.

Deixem en aquesta nota el video amb l'inici del programa "La Hojilla" d'aquest 12 de febrer, que comença retransmetent, en directe, el senyal de Globovisión per a després desmentir les afirmacions d'aquest canal de notícies.